pruh

Cocos nucifera
kokosovník ořechoplodý
Autor: L.
Čeleď: Arecaceae-arekovité
Rod: Cocos
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma:
Popis: štíhlý strom vysoký 5–30 m, kmen na bázi rozšířený, s jizvami po opadlých listech; listy v hustém chocholu, tmavozelené, lichozpeřené, až 6 m dlouhé, bývá jich kolem 30, uspořádány do šroubovice, lístky čárkovité nebo čárkovitě kopinaté, je jich 75–100 na každé straně, jsou až 100 × 2–5 cm velké, svrchu lesklé, řapíky až 2 m dlouhé; květy ve volných latách v úžlabí listů, květenství podepřená člunkovitým toulcem, dlouhá až 150 cm, samčí květy až 10–13 mm, samičí až 25–30 mm velké; plod velká jednosemenná peckovice, (ob)vejcovitá a až 30 × 20 cm velká; Afrika, Indonésie a OceániePoznámka: Kokosová voda je cennou potravinou, sušený endosperm (kopra) obsahuje 60–70% tuku, jeho strouháním se získává kokosová moučka, kokosový tuk je nevysýchavý, lisováním zralého čerstvého endospermu se získá kokosové mléko, využitelné jako přísada do pečiva a pokrmů, nařezáním květenství se získá míza a z ní palmový cukr nebo zkvašením palmové víno, vláknitý mezokarp slouží k výrobě provazů, rohoží, příze apod., prázdné skořápky slouží k výrobě dřevěného uhlí. Ke komerčním účelům se začal pěstovat v 19. století, a to na Srí Lance. Palmy se mohou dožít až 100 let a poskytují plnou sklizeň od 12. roku. Z bílé, sušené dužniny kokosových ořechů, která se nazývá kopra, se lisuje olej, jenž obsahuje hlavně triglyceridy mastných kyselin, jako jsou kyselina laurinová, myristinová, kaprylová a kaprinová. Laurinová kyselina se přeměňuje v lidském organismu na monolaurin, který je také obsažen v mateřském mléce. Působí proti virům, bakteriím a houbám. Kokosový olej je velmi ceněný v kosmetice, protože prospívá kůži. Značný význam má jako základ mastí, například v prostředcích na ochranu proti slunci a v produktech pro ošetření těla. Pomáhá hlavně při suché kůži a při lámavosti vlasů.
Zóna: 10Zdroje: 111, 158, 407
Seznam souvisejících obrázků:

Nižší taxonomické jednotky a kultivary:

 
Cocos nucifera 'Dwarf Golden Malay', výška až 8 m; plody malé, početné, žluté, zelené nebo červené
 
Cocos nucifera 'Dwarf Green', plody zelené
 
Cocos nucifera 'Dwarf Samoan', kmen krátký; plody velké, okrouhlé, zelené nebo červené
 
Cocos nucifera 'Niňo', habitus kompaktní; listy elegantní, lístky nahusto, dlouhé, úzké a leskle zelené
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře:

2017-07-29
U tohoto druhu je snad vhodné doplnit i český název kokosovník ořechoplodý, který uvádí např. BioLib.cz. Vedle produktů uvedených v Poznámce poskytuje i dřevo, které se používá např. na stavby domů, na nábytek, podlahy, v řezbářství, při výrobě drobných předmětů (např. vycházkové hole, střenky nožů, rukojeti nástrojů). Podrobněji o vlastnostech a vzhledu dřeva tohoto druhu - viz např. : http://www.wood-database.com/red-palm/. I. Novák