pruh

Grewia occidentalis
blahokamýk
Autor: L.
Čeleď: Malvaceae-slézovité
Rod: Grewia
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma:
Popis: keře, někdy šplhavé, či nebo malé stromy, až 6 m vysoké, kůra bledě šedá, hladká; listy kopinaté až vejčité, 20–75 × 10–40 mm velké, od báze 3žilné, tenké, svrchu světle zelené, naspodu jen trochu světlejší, oboustranně s nebo bez řídkých chlupů, vrcholek zúžený až zaoblený, báze zúžená, zaoblená až slabě laločnatá, téměř symetrická, okraj jemně zubatý až vlnitý, řapíky až 13 mm dlouhé; květy obvykle slézové, mají asi 35 mm v průměru, po 1–3, stopky mají až 15 mm dlouhé, sepaly čárkovité, petaly růžové, slézové či někdy téměř bílé; plody asi 25 mm v průměru, 4laločné, červenavě hnědé až napurpurovělé; jižní AfrikaPoznámka: Dřevo je tvrdé, užívá se např. k výrobě luků, držadel (oštěpů aj.); v lidovém léčitelství se rány obalují rozmačkanou borkou, která byla máčena v horké vodě. Dekokt z rostlin se užívá k ulehčení porodu a také jako pomoc při impotenci a neplodnosti.
Zóna: 10Zdroje: 111, 112
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře:

2019-07-31
Např. odborná publikace Okrasné rostliny tropů a subtropů (Kunte, L., Zelený, V., Grada, 2009) uvádí u tohoto druhu český název grévie západní (dle doporučeného rodového názvu – grevie – by český název měl znít správněji ve tvaru grevie západní). I. Novák