pruh

Boswellia sacra
kadidlovník pravý
Autor: Flueck.
Čeleď: Burseraceae-burserovité
Rod: Boswellia
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma: Boswellia bhau-dajiana, Boswellia bhau-dajiana var. serrulata, Boswellia carteri, Boswellia carteri var. subintegra
Popis: stromy 1.5–8 m vysoké, kůra bledě hnědá; listy obrysem obkopinaté, 10–25 cm dlouhé včetně řapíku ne delšího než 1 cm, lístky po 11–19, kopinaté, podlouhlé, eliptické nebo široce vejčité, až 75 × 35 mm velké, tupé až téměř špičaté, báze široce klínovitá nebo uťatá a často asymetrická, okraj poněkud zvlněný, obvykle vroubkovaný, spodní strana mnohem bledší; květy v hroznech nebo málo větvených latách 6–26 cm dlouhých, listeny 1–2.5 mm, stopky květů 2–8 mm, kalich 2–3 mm, petaly bílé, 4–5 × 2–3 mm velké; plody 8–12 × 3–9 mm velké, úzce až široce hruškovité, lysé; Afrika: Somálsko; JemenPoznámka: Klejopryskyřice je známá z bible jako dar tří svatých králů Ježíšovi a byla používána již v době antiky. Zpočátku mléčná šťáva tvoří při vyschnutí světle žlutá, hnědavá nebo průsvitná zrna, která při zahřátí aromaticky voní. Z této pryskyřice se získává destilací parou cenný kadidlovníkový olej. Ten se používá hlavně v aromaterapii, uklidňuje nervy, pomáhá při stavech úzkosti a při nervozitě, při nanesení na kůži působí preventivně proti stárnutí pokožky, podporuje hojení ran a jizev. Blahodárné účinky má i jako přísada do koupele. Pozn. I. Novák: např. BioLib.cz a Zahradnický slovník naučný A – C, 1994 (Valíček) uvádějí shodně český název kadidlovník pravý.
Zóna: -Zdroje: 111, 407
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: