pruh

Citrus hystrix
citroník
Autor: DC.
Čeleď: Rutaceae-routovité
Rod: Citrus
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma: Citrus auraria, Citrus echinata, Citrus hyalopulpa, Citrus kerrii, Citrus macroptera var. kerrii, Citrus papeda, Fortunella sagittifolia, Papeda rumphii
Popis: podobný Citrus ichangensis; stromy vysoké 3–6 m, větévky s trny; listy v mládí tmavě zelené, řapíky křídlaté, křídla trojúhlá, čepel vejčitá a 50–80 × 25–45 mm velká, terciérní žilky jsou zřetelné, čepel na vrcholku výrazně a řídce vroubkovaná, vrcholek úzce tupý; květy po 1–5, stopky 1–5 mm dlouhé, poupata kulovitá, kališní laloky po 4–5 a jsou široce trojúhlé, asi 4 × 6 mm velké, petaly bílé, vně narůžověle červené, 7–10 mm dlouhé, tyčinek asi 30, čnělky krátké a tlusté; plody jsou citrónově žluté či zelenavé, elipsoidní až téměř kulovité, 5–7 × 3–5 cm velké, olejové tečky jsou početné a vyniklé, perikarp tlustý, semena početná a 15–18 × 10–12 mm velká; Čína, Indonésie, Myanmar, Nová Guinea, Filipíny, ThajskoPoznámka: Jelikož jsou rostliny často pěstovány, areál jejich původního rozšíření je dost nejasný. Vybrané formy jsou pěstovány v teplých oblastech světa pro svoje listy a plody.
Zóna: 9Zdroje: 110, 111
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: