pruh

Euphorbia ingens
pryšec
Autor: E. Mey. ex Boiss.
Čeleď: Euphorbiaceae-pryšcovité
Rod: Euphorbia
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma:
Popis: sukulentní stromy 7–10 m vysoké, kmen krátký, hranatý, ve stáří šedý a drsný, koruna masivní, okrouhlá, kůra šedá, postranní větve článkované, víceméně stejně dlouhé, vzpřímené, dosahující víceméně stejné výšky, větévky obvykle 4–5hranné a až 12 cm tlusté, trny párovité, krátké, jen 2 mm délka, někdy chybí; květy žlutavě zelené, ve skupinkách na hranách větví; plody okrouhlé, 13 mm v průměru, hladké, na dlouhých stopkách až 5 cm dlouhých, za zralosti červenavé; jižní AfrikaPoznámka: Latex je jedovatý, způsobuje podráždění až zpuchýřnatění kůže a pokud přijde do styku s očima, způsobí dočasnou či trvalou slepotu. Dobytek bývá popálen na hlavě, pyscích a v očích, někdy tak vážně, že musí být utracen. Latex je též používán jako rybí jed, ryby paralyzuje. Latex je možno také užívat, ale jen ve velmi malých dávkách, jako drastické projímadlo jako opatření proti dipsomanii a k léčbě rakoviny. Pacienti však riskují i smrt, jsou známy následky předávkování.
Zóna: -Zdroje: 111, 112
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře:

2019-08-05
Např. odborná publikace Okrasné rostliny tropů a subtropů (Kunte, L., Zelený, V., Grada, 2009) uvádí u tohoto druhu český název pryšec stromový. Český název ve tvaru pryšec obrovský uvádí např. BioLib.cz. I. Novák