pruh

Euphorbia tirucalli
pryšec
Autor: L.
Čeleď: Euphorbiaceae-pryšcovité
Rod: Euphorbia
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma: Euphorbia media, Euphorbia media var. bangshawei, Euphorbia rhipsalioides, Euphorbia rhipsaloides, Euphorbia scoparia
Popis: keř nebo strom vysoký 3–6(–15) m, dvoudomý, větve sukulentní, cylindrické, bezostné, hladké a zelené, podélně pruhované, často vyrůstají v přeslenech, kůra šedá, kmínky až 15 cm tlusté; listy čárkovitě kopinaté, 6–15 × 2 mm velké, rychle opadávají, špičička mladých listnatých výhonů je plstnatá s hnědými chlupy; květy krémové nebo žlutozelené, ve 2–6 vrcholících na vrcholcích větví, listeny zaoblené, 2 × 1.5 mm velké, cyathia téměř přisedlá, mají 4 mm v průměru, obkónická, vně drobně pýřitá, žláz je 5, semeníky plstnaté a 2.5–3 mm dlouhé, vně hustě pýřité, květní obal 3laločný, čnělky 2 mm dlouhé; plody 3laločné, až 8 × 8.5 mm velké, semena vejcovitá, 3.5 × 2.8 mm velká, hladká; východní a jižní tropická AfrikaPoznámka: Je často pěstován jako živý plot kolem stavení nebo malých farem, a jejich přítomnost měla zastrašovat zloděje. V lidovém léčitelství je považován za prostředek na sexuální impotenci, ačkoliv je zaznamenán alespoň jeden případ úmrtí z důvodu vnitřního krvácení. Je také považován za efektivní repelent, insekticid a rybí jed. Kořeny bývají užívány v případech hadího uštknutí.
Zóna: 7Zdroje: 111, 112, 244
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: