pruh

Fumana procumbens
devaterka rozprostřená
Autor: Gren. & Godr.
Čeleď: Cistaceae-cistovité
Rod: Fumana
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma: Cistus fumana, Cistus nudifolius, Fumana nudifolia, Fumana vulgaris, Cistus nudifolius, Helianthemum fumana, Helianthemum procumbens
Popis: bohatě větvené poléhavé polokeře, trsnaté, lodyhy 10–20(–40) cm dlouhé, poléhavé až vystoupavé, ale jen na koncích, drobně pýřité, na bázi dřevnaté; listy střídavé nebo vstřícné, úzké až jehlicovité, čárkovité, trojhranné, brvité, (4–)10–20 × 0.6–2 mm velké, bez palistů, dolní listy mají v paždí často svazečky menších listů; květy jednotlivé v úžlabí listů nebo po 3–4 ve volných vrcholících, stopky květů zdéli listů, přitiskle pýřité, vnější kališní lístky kratší než vnitřní, zelené a čárkovitě kopinaté až vejčité, hrotité, vnitřní sepaly oválně vejčité, zašpičatělé a červenavé, 6–8 mm × 3.5–5 mm velké, se 4–5 světlejšími nervy, korunní lístky 7–10 mm dlouhé, široce obvejčité, žluté, vnější tyčinky bez prašníků; plody jsou tmavě žluté, kulovité 3pouzdré a 8–12semenné a 5–9 mm dlouhé tobolky s hladkými a lesklými, hnědočernými elipsoidními semeny 2.7–3.3 mm dlouhými; Evropa až ZakavkazskoPoznámka: Teplomilná a světlomilná, vázaná na vápence a vápnité horniny. Osidluje skály, skalní stepi, vápnité písky. V ČR velmi vzácná, v Čechách jen u Mladé Boleslavi, na Moravě, na Moravě na Pavlovských kopcích a u Moravského Krumlova. Druh u nás zákonem chráněný. Zajímavostí je, že rozkvétá v dopoledních hodinách, korunní lístky jsou však velmi brzy opadavé, ještě týž den. Omezená na nejteplejší klimatické okrsky.
Zóna: 7, 8Zdroje: 111, 156, 256, 1064, 1068
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: