pruh

Pavonia multiflora
pavónie
Autor: A. St.-Hil.
Čeleď: Malvaceae-slézovité
Rod: Pavonia
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma: Malvaviscus multiflorus, Pavonia lanceolata Colla, Pavonia wioti, Triplochlamys multiflora
Popis: keře 150–250 cm vysoké, kmínky někdy výrazně chlupaté, obvykle s úzkými podélnými proužky jemných zakřivených chlupů a jinde olysalé; čepel listů úzce eliptická, podlouhle vejčitá či podlouhlá, většinou 12–26 × 2–8 cm velká, báze je uťatá až klínovitá, okraj nevýrazně až výrazně pilovitý nebo zubatý, vrcholek je zašpičatělý, s přitisklými jednoduchými chlupy nebo až lysá nebo téměř lysá, peřenožilná, 6–8 žilek na každé straně, střední žebro oboustranně vystouplé, řapíky 25–120 mm dlouhé, někdy výrazně chlupaté, obvykle je adaxiální část drobně pýřitá a jinak jsou lysé, palisty šídlovité, vzpřímené, 9–13 × 0.5–1 mm velké; květy jednotlivě v úžlabí listů nebo často po 2–3 v úžlabních svazečcích, květy jsou často nahloučené na vrcholku díky zkráceným internodiím a opadlým listům, listové jizvy vyniklé, stopky květů až 7 cm dlouhé, drobně pýřité, zákrovních listenů 20–24 a jsou zdánlivě dvouřadé, vnější kratší než vnitřní, všechny úzce jazykovité, hvězdovitě pýřité a brvité, někdy červenavé, nejdelší jsou 12–30 mm dlouhé, kalich 1–2 cm dlouhý, hluboce rozeklaný, hvězdovitě a žláznatě chlupatý, někdy na bázi štětinatý, purpurově červený, koruna trubkovitá, 20–25(–40) mm délka, vně hvězdovitě pýřitá, žlutá až červenohnědá nebo tmavě purpurová, blizny červené, tyčinky fialovomodré, nitky 3–5 mm dlouhé; plody mají 7–9 mm v průměru, krátce zobákovité, lysé, žlutavé, plůdky 7–9 mm vysoké, hladké; Brazílie (Espírito Santo)Poznámka: Poměrně proměnlivé rostliny, zvláště ve vybarvení koruny a zákrovu. Bohatě kvetou a jsou proto využívány jako okrasné rostliny.
Zóna: -Zdroje: 111, 1295
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře:

2019-07-31
Např. odborná publikace Okrasné rostliny tropů a subtropů (Kunte, L., Zelený, V., Grada, 2009) uvádí u tohoto druhu český název pavonie mnohokvětá. I. Novák