pruh

Tamarindus indica
tamarind indický
Autor: L.
Čeleď: Fabaceae (Caesalpiniaceae)-bobovité (sapanovité)
Rod: Tamarindus
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma: Tamarindus indica var. emarginata, Tamarindus indicus, Tamarindus erythraeus, Tamarindus officinalis, Tamarindus somalensis
Popis: středně vysoký strom, výška do 20(–25) m, s hustou pravidelnou korunou, kůra drsná a šedohnědá či šedočerná, kmen až 150 cm tlustý, větve široce rozkladité, mladé výhony štíhlé a pýřité, olysávající; listy 6–16 cm dlouhé, krátce řapíkaté, lysé nebo téměř, mají 9–21 párů lístků, ty jsou (úzce) podlouhlé, báze asymetrická, zaoblená až téměř uťatá, na vrcholku zaoblené nebo otupěné, 8–32 × 3–11 mm velké, lysé ale s chomáčky žlutých chlupů u báze, řapíky až 8 mm dlouhé, palisty velmi časně opadávající, drobné, volné; květy atraktivní, v hroznech či klasech 10–22 cm dlouhých, jsou žluté a červeně žilkované, listeny a listence jsou vejčitě podlouhlé, 5 × 3 mm, opadavé, stopky květů až 14 mm, drobně pýřité, olysávající, petaly až 13 mm velké, horní 3 jsou velké, spodní 2 drobné, sepaly 8–12 mm dlouhé, podlouhle eliptické, vně červenavé, tyčinek 8 a jsou trochu delší než petaly, patyčinek 4–5, semeníky stopkaté, čárkovité, asi 7 mm, pýřité, s 8–14 vajíčky, čnělka asi 7 mm, pýřitá; plody dužnaté, tmavě hnědé, zaškrcované nepukavé lusky, 5–15 × 2–3 cm velké, srpovitě zahnuté nebo i rovné, dužina jedlá, nakyslá, semena kaštanově hnědá, 11–17 × 10–12 mm velká, obvejčitě okrouhlá, lesklá, tmavohnědá; tropická AfrikaPoznámka: Dužnina lusků je za čerstva světle hnědá a obsahuje 8–14% kyseliny vinné a 30–40% cukru, její léčebné účinky jsou známy po staletí, stále je užívána jako projímadlo a nápoj z ní připravený pomáhá při horečkách. Semena jsou jedlá a také používána jako odčervovací prostředek. Dřevo je tvrdé, těžké, je používané na stavbu domů a k výrobě zemědělského náčiní a nábytku. Je to také hodně pěstovaný okrasný strom tropů, kmen je robustní, odolný vůči větru, dřeviny jsou tak vhodné pro pěstování na mořském pobřeží.
Zóna: 10Zdroje: 110, 111, 112, 158, 432
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: