pruh

Theobroma cacao
kakaovník
Autor: L.
Čeleď: Malvaceae-slézovité
Rod: Theobroma
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma: Cacao theobroma
Popis: nízký strom vysoký 5–12 m s tlustým kmenem a plstnatými mladými větvemi, které jsou obvykle ve svazečku po 5, rozkladité, šedé; listy střídavé, podlouhle eliptické nebo podlouhle obvejčité, až přes 30 cm dlouhé, při rašení bronzově červené, později tmavě zelené, báze je zakulacená nebo tupá, vrcholek náhle zašpičatělý nebo ostře špičatý, 10–14 sekundárních nervů na každé straně, naspodu vyniklých, ale štíhlých, řapíky 1–2 cm dlouhé, pýřité nebo olysalé; květy jednotlivé nebo ve svazečcích na kmeni a silných větvích, stopky 10–25 mm, kalich 6–10 mm, růžový, koruna bělavá, žlutavá nebo růžová, petal 5, báze petal podlouhlá a 2.5–3 mm dlouhá, lysá, tyčinková trubka 1 mm dlouhé, patyčinky šídlovité, 4–5 mm dlouhé, semeníky vejcovité, tupé nebo špičaté; plod je (podlouhle) elipsoidní až 30 cm dlouhá bobule, žlutá, žlutooranžová, hnědočervená až červená, perikarp tlustý, lysý, semena vejcovitá a 25 × 18 mm velká; Střední a Jižní AmerikaPoznámka: Indiáni používali pro přípravu kakaa pražené a mleté kakaové boby, kukuřičné těsto, med, vanilku, koření piment a paprikové lusky chili. Lidové léčitelství uznává kakao jako tonikum a afrodisiakum, také ho doporučuje proti střevním infekcím a průjmům, ve slupkách semen je obsažený teobromin, který rozšiřuje cévy, ze slupek se připravuje čaj, který je dobrým léčebným prostředkem při rachitických stavech, při onemocnění jater, měchýře a ledvin. V Mexiku Aztékové užívali semena jako platidlo. Soudí se, že ve Střední Americe se kakaovník pěstuje již 4000 let.
Zóna: 10Zdroje: 111, 198, 407
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře:

2017-08-21
U tohoto druhu by snad bylo vhodné doplnit i český název kakaovník pravý, jak jej uvádí např. Botany.cz, BioLib.cz i botanická literatura. I. Novák