pruh

Colophospermum mopane
Autor: (Kirk ex Benth.) J. Léonard
Čeleď: Fabaceae-bobovité
Rod: Colophospermum
Zařazeno: 9.1.2007
Synonyma: Copaifera mopane, Hardwickia mopane
Popis: středně velké stromy 4–18 m vysoké, kůra tmavošedá až černavá a charakteristicky hluboce a vertikálně rozpukaná a odlupčivá v úzkých pruzích; listy se 2 lístky bez řapíčku, působících dojmem motýlích křídel, lístky vejčité, 45–100 × 15–50 mm velké, od báze s několika žilkami, celokrajné, báze výrazně asymetrická, řapíky 2–4 cm dlouhé; květy zelenavé, malé a nenápadné, v krátkých úžlabních květenstvích, oboupohlavné, 4četné, tyčinek 20–25; plody jsou zploštělé, ledvinité až téměř okrouhlé lusky, kožovité, nepukavé, semena plochá a lepkavá; jižní AfrikaPoznámka: Jeden z nejdůležitějších stromů horkých a nízko položených oblastí jižní tropické Afriky, listy poskytují důležitou potravu a mají vysoký obsah proteinů, četná zvířata, včetně skotu, pojídají suché lusky na zemi; dřevo je tmavě červenohnědé až téměř černé, je velmi trvanlivé, tvrdé a těžké, obtížně opracovatelné, ale vyrábí se z něho některé atraktivní kusy nábytku, jakož i důlní vzpěry a pražce.
Zóna: -Zdroje: 112
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře:

2017-07-31
Dřevo tohoto druhu je dodáváno pod obchodním názvem mopane. Podrobnosti o jeho vlastnostech, vzhledu a dalším použití - viz např. : http://www.wood-database.com/mopane/. I. Novák