pruh

Viburnum utile
kalina užitečná
Autor: Hemsl.
Čeleď: Adoxaceae-–
Rod: Viburnum
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma: Viburnum bockii, Viburnum utile var. minor
Popis: víceméně kulovité nebo polokulovité, nepříliš hustě větvené stálezelené keře, základní větve poněkud vystoupavě postavené, výška do 2 m, listy naspodu, řapíky a květenství šedobíle nebo žlutobíle hvězdovitě plstnatá, větévky letošního roku žlutohnědě nebo šedobíle hvězdovitě plstnaté, olysávající, větévky loňského roku červenohnědé, s malými lenticelami; řapíky 4–15 mm, čepel (vejčitě) podlouhlá až vejčitě kopinatá či vejčitě eliptická, 20–80 × 10–35 mm velká, kožovitá, svrchu intenzívně zelená, lesklá, lysá, nebo tmavozelená a řídce hvězdovitě chlupatá, 5–6 párů žilek blízko okraje se spojujících, naspodu slabě vyniklých, někdy s rezavými hvězdovitými chlupy, báze zaoblená nebo zúžená, okraj celokrajný nebo vzácně nezřetelně zubatý, trochu nadvinutý, vrcholek zaoblený až trochu tupý, někdy vykrojený; květenství vrcholičnaté, 5–8 cm široké, stopky má robustní a 1–3 cm, s 5 paprsky, kališní trubka trubkovitá, asi 2 mm, lysá, laloky vejčitě trojúhlé, asi 0.5 mm, lysé nebo s řídkými hvězdovitými chlupy, koruna bílá, v poupěti červenavá, kolovitá, 6–8 mm v průměru, lysá, laloky okrouhle vejčité a asi 2 mm dlouhé, tyčinky téměř tak dlouhé jako korunní laloky, prašníky téměř okrouhlé, asi 1 mm v průměru, čnělky téměř tak dlouhé jako kališní laloky, V; plody červené, nakonec modročerné či černé, elipsoidně podlouhlé až elipsoidní či vejcovité, 6–8 mm v průměru, pyreny slabě smáčklé, elipsoidní nebo obvejcovité a 5–7 × 4–5 mm; střední Čína; jen pro chráněné polohyPoznámka: -
Zóna: 7Zdroje: 110, 111
Seznam souvisejících obrázků:

2007.08.15   plody (arboretum Kostelec n. Černými lesy) (A5)
2007.08.15   plody (arboretum Kostelec n. Černými lesy) (A5)
2005   scan (arboretum Kostelec n. Černými lesy) (A5)
Seznam lokalizovaných exemplářů:

zdroj lokalita souřadnice    
KHLednice (JM)- 
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře:

2015-09-24
Dobrý den, stránky jsou naprosto úžasné, celé dílo obdivuji. Nemůžu tady najít cv. Eskimo, Dirr jej řadí k V. utile a uvádí jako rodiče cv. Cayuga a V. utile. Dále sem řadí Chesapeake - rodiče stejní a Conoy - zpětný kříženec mezi V. utile a V. x burkwoodii cv. Park Farm Hybrid.