pruh

Acokanthera oppositifolia
Autor: (Lam.) Codd
Čeleď: Apocynaceae-toješťovité
Rod: Acokanthera
Zařazeno: 13.1.2007
Synonyma: Acokanthera longiflora, Acokanthera venenata, Acokanthera venenata var. scabra, Carissa acokanthera, Carissa longiflora, Carissa oppositifolia
Popis: keře nebo stromy, 1–7 m vysoké, stálezelené, kůra hnědá, drsná a nakonec hluboce rýhovaná; listy svrchu lesklé, eliptické nebo poněkud obvejčité, báze klínovitá nebo zaoblená, na vrcholku špičaté nebo tupé s tuhým a trnitým hrotem, 5–15 × 3–8.5 cm velké, lysé, okraj podvinutý, mladé listy jsou červenavé, posléze leskle středně až tmavě zelené svrchu a naspodu bleději zelené, někdy s červeným nebo purpurovým nádechem, řapíky 2–12 mm; květy sladce vonné, bílé s růžovou trubkou, v hustých vrcholících, korunní trubka 6–19 mm dlouhá, laloky 2–3 mm, kvete II–IV; plody červené nebo purpurové, dužnaté, vejcovité nebo elipsoidní, 13–30 × 8–22 mm velké; jižní AfrikaPoznámka: Všechny části rostlin jedovaté, pravděpodobně s výjimkou zralých plodů; kůra a dřevo užívány k přípravě šípových jedů; paradoxně bývají různé části rostlin široce užívány v lidovém léčitelství jako lék na hadí uštknutí.
Zóna: 10Zdroje: 111, 112
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: