pruh

Balanites aegyptiaca
balanites
Autor: (L.) Delile
Čeleď: Zygophyllaceae-–
Rod: Balanites
Zařazeno: 15.1.2007
Synonyma: Balanites roxburghii
Popis: stálezelené stromy vysoké 3–12(–15) m, kůra hladká a zelená nebo rozpraskaná a (tmavě) šedá či tmavohnědá, trny až 8 cm dlouhé, jednoduché a zelené, větévky šedavě zelené, křehké, se zelenými či žlutými trny; listy se 2 lístky, ty jsou elipticky obvejčité, poněkud asymetrické 15–60 × 5–40 mm velké, jasně zelené, kožovité, pýřité ale ve stáří lysé, báze zúžená, tupé, řapíky 5–20 mm, řapíčky až 5 mm; květy ve téměř okoličnatých vrcholících, 15–35 mm, stopky květů asi 7 mm, květy žlutavě zelené, sepaly podlouhlé, asi 3 × 1.5 mm, vně pýřité, petaly podlouhlé, semeníky asi 2 mm široké; plody nakonec (žlutavě) červené, elipsoidní, 28–60 × 12–40 mm velké; Afrika, SikkimPoznámka: Kůra je užívána jako jed na ryby, plody a kořeny byly hubeni slimáci a některé ryby; účinnost jedu je tak rychlá, jak dlouho jsou plody ve vodě máčeny. Jediný plod zahubí živočichy ve 30 litrech vody. Roztok není škodlivý lidem a rovněž malým vodním živočichům kteří dýchají vzduch.
Zóna: -Zdroje: 111, 112
Seznam souvisejících obrázků:

Nižší taxonomické jednotky a kultivary:

 
Balanites aegyptiaca var. aegyptiaca, lístky drobně pýřité, často brzy olysávající; květenství málokvěté až mnohokvěté, na ztrnovatělých uz...
 
Balanites aegyptiaca var. pallida, lístky hustě drobně plstnaté; květenství 1–5květé, na ztrnovatělých kolénkách
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: