pruh

Cassipourea gummiflua
Autor: Tul.
Čeleď: Rhizophoraceae-–
Rod: Cassipourea
Zařazeno: 18.1.2007
Synonyma: Cassipourea verticillata
Popis: hustě olistěné stromy vysoké 6–20 m, větve často dlouhé, kůra tmavohnědá nebo šedá, hladká, mladé větve s roztroušenými lenticelami, na kolénkách zploštělé; listy často po 3 v přeslenech, velké, eliptické, 5–14 × 3–6 cm velké, kožovité a lysé, svrchu žlutavě až tmavě zelené, naspodu světlejší, střední žebro a žilky žlutavé, naspodu vyniklé, vrcholek široce zúžený, nakonec náhle protažený, báze zúžená, řapíky 8–15 mm, žlutavé, palisty 2–4 mm, trojúhlé a časně opadávající, řapíky a mladé listy jsou červenavé; květy zelenavě krémové, mají asi 6 mm v průměru, tyčinek až 14; plody jsou okrouhlé až vejcovité tobolky až 7 mm dlouhé, žlutavě zelené a pukavé; semena malé, se žlutým míškem; jižní AfrikaPoznámka: Květy přitahují včely a mravence, dřevo má výraznou cibulovou vůni.
Zóna: -Zdroje: 112
Seznam souvisejících obrázků:

Nižší taxonomické jednotky a kultivary:

 
Cassipourea gummiflua var. ugandensis, strom vysoký (4–)15–21 m, kůra hladká, bledě šedá; listy (široce) eliptické, báze klínovitá, na vrcholku ...
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: