pruh

Catha edulis
kata jedlá
Autor: (Vahl) Forssk. ex Endl.
Čeleď: Celastraceae-jesencovité
Rod: Catha
Zařazeno: 18.1.2007
Synonyma: Catha forsskalii, Celastrus edulis
Popis: keře nebo stromy, (2–)9–15 m vysoké, stálezelené, kůra šedá až šedozelená, později červená (?), drsná a praskající, mladé kmínky mají někdy růžový nádech; listy na starých větvích vstřícné, na juvenilních střídavé nebo spirálovitě uspořádané, podlouhlé, úzce eliptické, vejčitě obkopinaté nebo eliptické, 55–110 × 15–45 mm velké, leskle jasně zelené svrchu a naspodu světleji zelené, tlusté, báze a vrcholek zúžené, okraj zubatý, více než 10 párů žilek, řapíky až 1 cm, slabě zploštělé, palisty 2 mm dlouhé a trojúhlé, časně opadávající; květy bledě citrónově žluté nebo bílé se zelenavým jícnem, v malých a hustých úžlabních svazečcích až 2 cm velkých; plody jsou 3laločné tobolky 6–16 × 3–4 mm velké, červenavě hnědé až hnědé, pukavé, semena úzce křídlatá, bez arilu; tropická východní a jižní AfrikaPoznámka: Dřevo bývá užíváno na vory, trámy, nábytek a celulózu, také pro vyřezávání (lžíce, hřebeny). Listy a kořeny pomáhají při chřipce, první průkopníci v jižní Africe je znali jako lék na kašel, astma a jiné podobné obtíže. Strom je také velmi dobře znám v severní Africe, zvláště v Jemenu, jako stimulující droga. Pokud je dostupný čerstvý materiál, listy a kmínky jsou žvýkány jako stimulant. Listy a kůra obsahují alkaloidy, které mají velký vliv na nervový systém, ještě jsou však ve výzkumu. Pozn. I. Novák: Např. BioLib.cz a Zahradnický slovník naučný A – C, 1994 (Starý) uvádějí shodně český název kata jedlá.
Zóna: 10Zdroje: 111, 112
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře:

2018-07-27
Např. BioLib.cz i česká Wikipedie uvádějí český název kata jedlá. Názvy kata jedlá či kátovník jedlý uvádí Zahradnický slovník naučný A - C (Starý). I. Novák