pruh

Harungana madagascariensis
Autor: Poir.
Čeleď: Hypericaceae-třezalkovité
Rod: Harungana
Zařazeno: 21.1.2007
Synonyma:
Popis: stromy 3–7(–18) m vysoké, kůra šupinovitě síťnatá a hnědá, vylučuje jasně oranžovou laku podobnou míze; listy jednoduché, vstřícné, eliptické, 6–20 × 3–10 cm velké, leskle tmavě zelené, naspodu hustě rezavě chlupaté, celokrajné, vrcholek zúžený, báze široce zúžená až zaoblená či téměř srdčitá, řapíky až 3 cm dlouhé; květy krémové, mají asi 5 mm v průměru, ve velkých mnohokvětých plochých květenstvích majících 8–20 cm v průměru, stopky květů a kalich krátce rezavě chlupaté, 5četné, oboupohlavné, sepaly žláznaté, tyčinky v 5 svazečcích; plody jsou žluté, (zelenavě) oranžové nebo nakonec (tmavě) červené, kulaté, 2–4 mm velké peckovice, v terminálních hlávkách majících 25–30 cm v průměru; jižní AfrikaPoznámka: Dřevo je narůžověle žluté a poměrně lehké; šťáva byla používána jako barvivo a při léčbě svrabu a tasemnic. Listy jsou užívány jako pomoc při krvácení, průjmu, kapavce a horečkách.
Zóna: -Zdroje: 111, 112
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře:

2012-11-25
Syn.Harungana paniculata (Pers.)Lodd ex Steud.,Haronga paniculata Lodd ex Steud.,Haronga madagascariensis (Lam.ex Poir.)Choisy,Haronga pubescens Poir..Roste též ve východní i západní Africe.