pruh

Opilia amentacea
Autor: Roxb.
Čeleď: Opiliaceae-–
Rod: Opilia
Zařazeno: 28.1.2007
Synonyma: Groutia celtidifolia, Opilia amentacea var. tomentella, Opilia angiensis, Opilia celtidifolia, Opilia celtidifolia var. sphaerocarpa, Opilia celtidifolia var. tomentella, Opilia fragrans, Opilia javanica, Opilia pentitdis, Opilia ruwenzoriensis, Opilia senegalensis, Opilia thorelii, Opilia tomentella, Pentitdis scandens, Tetanosia olacioides, Ximenia olacioides
Popis: liána až 15 m i delší (30 m), příležitostně keřovitá či jsou to malé stromy, stálezelená, kůra šedohnědá, hladká, podélně se odlupující, větve lysé nebo olysávající; řapíky 2–10 mm, listy většinou lysé či víceméně drobně plstnaté, eliptické, vejčité nebo podlouhlé či kopinaté, 5–10(–16) cm dlouhé a 15–50(–65) mm široké, báze klínovitá až zaoblená, na vrcholku špičaté až zašpičatělé nebo i tupé, lesklé a lysé nebo jemně plstnaté, v mládí měďnaté, 4–11 žilek na každé straně, střední žebro naspodu vyniklé; květy drobné, žlutozelené či krémové, v hroznech až 55 mm dlouhých a po 1–5(–20) v úžlabí, listeny široce vejčité, 2–3 mm, stopky květů 1.5–2 mm dlouhé, tepaly podlouhlé a asi 1.5 mm, vně krátce pýřité, semeníky 1 mm dlouhé, nitky asi 1.5 mm, prašníky asi 0.3 mm dlouhé a oválné; plody elipsoidní, červenavé, oranžové, žluté nebo bělavé, 15–40 × 13–18 mm velké; Afrika, Austrálie, Indie, Srí Lanka, Myanmar aj.Poznámka: Šťavnatý mezokarp plodů je jedlý, ale požívaný pouze zřídka. Udává se, že plody pojídají šimpanzi nebo paviáni, v Nigérii je dekokt z listů a kořenů používán jako lék pro domácí zvířata. Na Pobřeží slonoviny je dekokt z kořenů používán proti cizopasníkům, a v Tanzánii je používán na bolest hlavy a při horečkách. V Kamerunu jsou kmínky a listy používány jako rybí jed.
Zóna: -Zdroje: 110, 111, 273, 642
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: