pruh

Pisonia grandis
pisonie
Autor: L.
Čeleď: Nyctaginaceae-–
Rod: Pisonia
Zařazeno: 31.1.2007
Synonyma: Ceodes grandis, Cordia olitoria, Olus album, Pisonia alba, Pisonia excelsa Corner, Pisonia grandis var. sylvestris, Pisonia inermis Forst. ex Seem., Pisonia macrophylla, Pisonia morindifolia, Pisonia procera, Pisonia sylvestris
Popis: strom vysoký 6–12(–30) m, kmen až 70 cm tlustý, kůra stříbrošedá, bez trnů, lenticely nápadné; listy (téměř) vstřícné, eliptické, podlouhlé nebo vejčité, 7–30 × 4–20 cm velké, papírovité nebo blanité a s červenými nebo tmavě zbarvenými žilkami, báze klínovitá (srdčitá), obvykle nestejná, celokrajné, na vrcholku tupé až (tupě) zašpičatělé, obzvláště na žilkách pýřité, 8–10 párů žilek, řapíky 1–8 cm; květy krémové, v terminálních a hustých vrcholících, stopky květenství asi 15 mm, stopky květů 1–2 mm, se 2–4 podlouhlými listenci, květy oboupohlavné, květní obal nálevkovitý, 5laločný, asi 4 mm dlouhý, tyčinek 6–10, asi 2 mm dlouze vyniklých; plody elipsoidní, cylindrické nebo kyjovité, asi 12 × 2–3 mm velké, s 5 ostnitými žebry a mezi žebry chlupaté, semena 9–10 × 1.5–2 mm velká; Taiwan, Afrika, Indie, Malajsie, Indonésie, Maledivy, Srí Lanka, Austrálie, Madagaskar, pacifické ostrovyPoznámka: Domorodci někdy užívají lepkavé plody k odchytu ptáků; na Bali jsou stromy používány na živé ploty a na některých ostatních ostrovech jsou listy pojídány jako zelenina, zvláště u pěstovaných odrůd s krémovými nebo žlutavými chlorotickými listy, popisovanými jako P. alba; tyto se množí řízky a kvetou velmi vzácně.
Zóna: -Zdroje: 110, 111, 279
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: