pruh

Trimeria grandifolia
Autor: (Hochst.) Warb.
Čeleď: Salicaceae-vrbovité
Rod: Trimeria
Zařazeno: 10.2.2007
Synonyma: Trimeria rotundifolia
Popis: malé až středně velké stromy, výška až 10 m, kůra světle nebo zelenavě hnědá a hladká či vertikálně rozpraskaná; listy obvejčité až téměř okrouhlé, 4–13 × 4–13 cm velké, s 5–9 žilkami od báze, mladé listy sametové, dospělé víceméně lysé, leskle tmavě zelené, vrcholek zaoblený, báze zúžená až zaoblená nebo mělce srdčitá, okraj jemně zubatý, řapíky 1–3 mm dlouhé, palisty 10–20 × 10–25 mm velké, časně opadávající; květy velmi malé, zelenavě bílé, samčí v úžlabních květenstvích až 9 cm dlouhých, samičí v klasovitých hroznech až 8 cm; plody jsou vejcovité, tence dřevnaté tobolky asi 5 × 3 mm velké, semena 1–2, malá a tmavošedá; jižní AfrikaPoznámka: Z jazyka Zulu se jméno stromu překládá jako Uši duchů, pravděpodobně proto, že listy se chvějí i v sebemenším vánku.
Zóna: -Zdroje: 111, 112
Seznam souvisejících obrázků:

Nižší taxonomické jednotky a kultivary:

 
Trimeria grandifolia subsp. tropica, keře, někdy šplhavé, nebo stromy, výška 1.8–12(–20) m, kůra bledě šedá, hladká; listy vejčité nebo elip...
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: