pruh

Zamia loddigesii
zamie
Autor: Miq.
Čeleď: Zamiaceae-–
Rod: Zamia
Zařazeno: 11.2.2007
Synonyma: Zamia cycadifolia, Zamia herrerae, Zamia leiboldii, Zamia leiboldii var. angustifolia, Zamia loddigesii var. cycadifolia, Zamia leiboldii var. latifolia, Zamia loddigesii var. angustifolia, Zamia loddigesii var. leiboldii, Zamia loddigesii var. longifolia, Zamia loddigesii var. obtusifolia, Zamia mexicana, Zamia sylvatica
Popis: kmínek obvykle podzemní, téměř cylindrický nebo často hlízovitý a dužnatý, někdy 20–30 cm vysoký, 5–8 cm tlustý, mladší rostliny mají jednu korunu, starší na vrcholku rozvětvené a s několika korunami; listy jsou obvykle po 2–5, středně zelené, 75–90 × 37–45 cm velké, ploché, trvale hnědoplstnaté, řapíky zelené, 17–23 cm dlouhé, hustě nebo řídce osténkaté, ostny krátké, rovné a tuhé, většinou 1–2 mm dlouhé, lístky v 16–23 párech, proměnlivé, čárkovitě kopinaté až obvejčitě podlouhlé nebo srpovitě kopinaté, vrcholek dlouze protažený až téměř tupý, většinou 100–250 × 12–25 mm velké, někdy poněkud větší, vstřícné nebo střídavé, jemně trnitě pilovité; samičí šištice jsou jednotlivě, 7–15 × 4–5 cm velké, středně hnědě plstnaté, stopky 45–50 mm dlouhé, hustě světle hnědě plstnaté, sporofyly hexagonální, asi 1 cm dlouhé, čelo sporofylů 12–15 mm vysoké a 20–25 mm široké, samčí šištice jsou po 1 až několika, cylindrické, (3–)6–14 × 2–3 cm velké, hustě plavě až středně hnědě plstnaté, stopky 5–7 cm, hnědoplstnaté, sporofyly asi 7 mm dlouhé, čelo sporofylů je 2–7 mm vysoké a 7–11 mm široké, semena dřevnatá, vejcovitá a asi 13 × 7 mm velká; jižní Mexiko a Belize, Honduras, SalvadorPoznámka: Velké škrobnaté kořeny jsou užívány pro trávení krys a také prý byly mnohokráte užívány ve Střední Americe na otravy lidí. Oblíbená pověra je, že když jsou kořeny vyjmuty ze země a hned užity k trávení, zabijí za jeden den, když jsou vyjmuty a použity za deset dní, zabijí za deset dní a tak dále.
Zóna: 10Zdroje: 111, 200, 411
Seznam souvisejících obrázků:

Nižší taxonomické jednotky a kultivary:

 
Zamia loddigesii var. latifolia, lístky až 23 cm dlouhé, obvejčitě kopinaté
 
Zamia loddigesii var. spartea, lístky až 30 cm dlouhé, čárkovitě kopinaté; Mexiko, Guatemala
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: