pruh

Ziziphus jujuba
cicimek
Autor: Mill.
Čeleď: Rhamnaceae-řešetlákovité
Rod: Ziziphus
Zařazeno: 11.2.2007
Synonyma: Rhamnus ziziphus, Ziziphus sativa, Ziziphus sinensis, Ziziphus vulgaris, Ziziphus zizyphus
Popis: opadavý keř nebo nízký strom 3–5(–9) m vysoký, dvouleté a starší větve uzlovité, červenohnědé, mladé trnité, mladé výhony olivově zelené; listy kožovité, střídavé, eliptické nebo (podlouhle) vejčité až oválně kopinaté, 2–5(–6) cm dlouhé, nesouměrné, většinou od báze třínervé, báze je zaoblená či lehce srdčitá, vroubkovaně pilovité, tuhé, lysé, svrchu tmavě zelené, lesklé, řapíky 1–6 mm dlouhé; květy nažloutlé ve květenstvích v úžlabí listů na brachyblastech, jednotlivě nebo po 2–8, květenství delší než jeho stopky, květy mají 3–4 mm v průměru, stopky květů 2–3 mm dlouhé, kališní ušty vejčitě trojúhlé, petaly obvejčité; plod vejcovitá, elipsoidní až téměř kulovitá peckovice 2–5 cm dlouhá, tmavě červená nebo až hnědá, lesklá; jižní východní Evropa a východní AsiePoznámka: Plody obsahují vitamín C a velké množství mikroelementů využitelných lidským organismem, pojídají se čerstvé, sušené nebo kandované, využívají se i v lidovém lékařství, kůra je vyhledávaným materiálem v truhlářské výrobě, existuje řada dalších druhů vesměs místního významu. Dřevo je husté a užíváno pro soustružení. Plody mají vysoký obsah vitamínu C i velký obsah stopových prvků využitelných v lidské výživě. Mají význam i léčivý, např. při hypertenzi. Listy lze zkrmovat domácími zvířaty. Podle Plinia byl druh importován do oblasti Říma ze Sýrie už v době vlády císaře Augusta v počátcích křesťanského letopočtu.
Zóna: 8Zdroje: 111, 255, 410
Seznam souvisejících obrázků:

2011.10.20   habitus (botanická zahrada Olomouc) (A29)
2011.10.20   listy (botanická zahrada Olomouc) (A29)
Nižší taxonomické jednotky a kultivary:

 
Ziziphus jujuba 'Lang', plody malé, sladké; jsou to velké stromy
 
Ziziphus jujuba 'Li', plody velmi velké, sladké, červenavě hnědé; stromky 3–5 m vysoké
 
Ziziphus jujuba 'Sherwood', plody velmi velké
 
Ziziphus jujuba 'Silverhill Round', plody velké, slívovité, velmi sladké
 
Ziziphus jujuba 'Silverhill', plody velké, prodloužené a sladké
 
Ziziphus jujuba var. inermis, větve dlouhé, beztrnné
 
Ziziphus jujuba var. jujuba, větve mají trny; plody velké, 15–20 mm v průměru, sladké
 
Ziziphus jujuba var. spinosa, často keře; listy malé; plody téměř kulovité nebo krátce podlouhlé, malé, 7–12 mm v průměru, kyselé
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře:

2018-07-18
Např. BioLib.cz uvádí český název cicimek čínský (zdroj: Rostliny Středozemí, Zelený). I. Novák