pruh

Abies recurvata
jedle křivolistá
Autor: Masters
Čeleď: Pinaceae-borovicovité
Rod: Abies
Zařazeno: 6.6.2007
Synonyma:
Popis: stromy vysoké až 40 m, koruna kuželovitá, ve stáří ploše rozložitá, kmen až 350 cm tlustý, kůra tmavošedá nebo červenohnědá, drsná, nestejně rýhovaná a odlupčivá, větévky zprvu žluté nebo žlutavě šedé, ve 2–3 roce žlutavě šedé nebo šedé; listy paprsčitě odstávající, víceméně hřebenité, silně vystoupavé nebo zakřivené na horní straně větévek, obzvláště nesoucích šištice, svrchu jasně zelené, naspodu slabě ojíněné, obkopinatě čárkovité, 10–25 × 2.5–3.5 mm velké, stomatální řady ve 2 šedavě zelených pruzích naspodu a obvykle 2–8 a neúplných řad je svrchu, pryskyřičné kanálky 2, okrajové, vrcholek špičatý nebo tupý; semenné šištice téměř přisedlé, purpurové, za zralosti hnědopurpurové, elipsoidně vejcovité nebo cylindricky vejcovité a 4–8 × 3–4 mm velké, semenné šupiny ve středu šištic ledvinité, široce vějířovité nebo kosočtverečně eliptické a 12–14 × 12–25 mm velké, listeny podlouhle lopatkovité, ve středu zúžené, mají 1/2–3/4 délku semenných šupin, vrcholek široce zaoblený se špičatým hrotem; semena šikmo vejcovitá, asi 8 mm, křídlo tmavohnědé nebo černé a 3–5 mm, klínovitě podlouhlé; Čína: Gansu, SichuanPoznámka: Dřevo je tvrdé a je používáno jako stavební materiál, na nábytek a celulózu. Mrazuvzdornost je dobrá, snáší středoevropské zimní podmínky, na stanoviště, včetně půdy, neklade zvláštní nároky, miluje hlinité, ale snáší i kamenitější substráty. Pěstuje se v Evropě zatím velmi vzácně, má sbírkový význam. V parkových scenériích by se mohly uplatnit starší stromy se svojí plošší korunou.
Zóna: 6Zdroje: 110, 130, 215, 810
Seznam souvisejících obrázků:

Nižší taxonomické jednotky a kultivary:

 
Abies recurvata var. ernestii, jehlice jsou méně zakřivené a delší, než u var. recurvata, až 35 mm dlouhé, výhony jsou lehce chlupaté; šiš...
 
Abies recurvata var. recurvata, jehlice jsou 12–25 mm dlouhé; Gansu, Sichuan
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: