pruh

Cupressus bakeri
cypřiš Bakerův
Autor: Jeps.
Čeleď: Cupressaceae-cypřišovité
Rod: Cupressus
Zařazeno: 7.6.2007
Synonyma: Cupressus bakeri subsp. typica, Cupressus macnabiana var. bakeri
Popis: stromy až 30 m vysoké, koruna široce sloupovitá, řídká, kůra zprvu hladká, posléze vrstevnatá, v tenkých deskách odlupující, větévky křižmovstřícné, 0.5–1.3 mm tlusté, na všechny strany odstávající; listy mají naspodu nápadnou žlázu vylučující kapky pryskyřice, slabě ojíněné, světle nebo tmavě zelené, kýlnaté; samčí šištice 2–3 × 2–2.5 mm velké, prašných pouzder 3–5, semenné šištice kulovité, většinou 1–2 cm dlouhé, stříbřité, neojíněné, šupiny ve 3–4 párech, obvykle pryskyřičnaté, pupek často nápadný, na distálních šupinách vzpřímený, 4 mm, semena většinou 3–4 mm, světle hnědožlutá až středně hnědá, neojíněné nebo jen slabě; USA: Kalifornie, OregonPoznámka: Patří mezi nejotužilejší cypřiše, daří se mu v teplých až velmi teplých místech vinorodých oblastí, musí se vysazovat na mikroklimaticky velmi chráněná stanoviště, i v nejteplejších oblastech je třeba na zimu opatřit mladé jedince chvojím. U nás jako pozoruhodná sbírková solitéra, nejlépe na chráněné místo u budov nebo obklopené vyššími dřevinami. Množíme semenem, možné je i roubování v V ve skleníku na C. sempervirens či Ch. lawsoniana V Rogue River National Forest v Oregonu roste jedinec vysoký 39 m a kmen má výčetní tloušťku 104 cm (2000).
Zóna: 6Zdroje: 123, 130, 215, 810
Seznam souvisejících obrázků:

2007.08.15   plod (arboretum Kostelec n. Černými lesy) (A5)
2007.08.15   větévka (arboretum Kostelec n. Černými lesy) (A5)
Nižší taxonomické jednotky a kultivary:

 
Cupressus bakeri 'Florence Rosk', rostliny jsou velké asi 450 × 180 cm
 
Cupressus bakeri subsp. matthewsii, vzrůst vyšší, až 30 m, konečné větévky delší, světle šedozelené; šišky 15–20 mm široké, světle šed...
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: