pruh

Juniperus osteosperma
jalovec
Autor: (Torr.) Little
Čeleď: Cupressaceae-cypřišovité
Rod: Juniperus
Zařazeno: 7.6.2007
Synonyma: Juniperus californica var. utahensis, Juniperus megalocarpa, Juniperus tetragona var. osteosperma, Sabina osteosperma, Juniperus utahensis, Sabina utahensis
Popis: keře nebo stromy, jednodomé, až 6(–12) m vysoké, jednokmenné nebo vícekmenné, koruna zakulacená, kůra v tenkých šedohnědých pruzích odlupčivá, větve rozkladité až vystoupavé, větévky vzpřímené, 3–4hranné; listy světle žlutozelené, žláza naspodu nenápadná, okraj zoubkovaný, listy silných výhonů 3–5 mm, svrchu ojíněné, šupinovité listy 1–2 mm, nepřekrývající se nebo nejvýš do desetiny délky, kýlnaté, vrcholek zaoblený, špičatý nebo někdy tupý, přitisklé; semenné šištice dozrávají 1–2 rokem, mají rovné stopky, jsou kulovité a 6–12 mm dlouhé, modravě hnědé a často žlutohnědé pod ojíněním, mají 1–2 semena, ta jsou 4–5 mm dlouhá; USAPoznámka: Je to převažující jalovec státu Utah. V okresu Duchesne v Utahu je lokalizován jedinec, který má výšku 9 m, koruna je široká 8 m a průměr kmene 221 cm (1998); o maximálním věku nejsou zprávy, ale můžeme celkem s jistotou říci, že se příležitostně dožívají více než 1000 let.
Zóna: 6Zdroje: 123, 124, 810
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: