pruh

Betula luminifera
bříza
Autor: Winkl.
Čeleď: Betulaceae-břízovité
Rod: Betula
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma: Betula acuminata var. pyrifolia, Betula alnoides var. pyrifolia, Betula baeumkeri, Betula cylindrostachya var. resinosa, Betula hupehensis, Betula luminifera var. baeumkeri, Betula wilsoniana
Popis: strom vysoký 5–26 m, borka starých kmenů matně žlutošedá až tmavohnědá, neodlupující, hladká, větévky (červeno až žluto)hnědé, víceméně hustě žlutě pýřité, řídce pryskyřičnatě žláznaté, olysávající; řapíky 1–2 cm dlouhé a hustě huňaté, pryskyřičnatě žláznaté, čepel listů podlouhlá, široce podlouhlá, podlouhle kopinatá či (oválně) vejčitá, 45–130 × 25–75 mm velká, naspodu hustě pryskyřičnatě tečkovaná a v úhlech postranních žilek s chomáčky chlupů, svrchu v mládí hustě pýřitá, báze je zaoblená, téměř srdčitá nebo široce klínovitá, okraj nepravidelně a dvojitě štětinatě pilovitý, zoubky zašpičatělé, vrcholek hrotitý, zašpičatělý nebo ocasovitý, 10–14 žilek na každé straně, listy jsou svrchu tmavě zelené a při rašení načervenalé; samičí květenství po 1–2, převislá, úzce cylindrická, 30–90 × 3–6 mm, stopka 1–2 cm, hustě pýřitá a pryskyřičnatě tečkovaná, listeny 2–3 mm, drobně brvité a řídce pýřité, 3laločné, středový lalok je podlouhlý nebo kopinatý, postranní víceméně redukované, čtvrtinové až třetinové délky středového; semenná pouzdra asi 2 mm, řídce pýřitá, s blanitým křídlem až 2× širším než pouzdro; ČínaPoznámka: Dřevo je tvrdé, hustě zrnité a jemné textury, používáno jako stavební materiál a k výrobě zemědělského náčiní a nábytku.
Zóna: 8Zdroje: 110, 111
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: