pruh

Pinus clausa
borovice uzavřená
Autor: (Chapm. ex Engelm.) Sarg.
Čeleď: Pinaceae-borovicovité
Rod: Pinus
Zařazeno: 8.6.2007
Synonyma: Pinus inops var. clausa, Pinus clausa var. immuginata
Popis: stromy vysoké až 21 m, kmen až 50 cm tlustý, rovný a vzpřímený či nakloněný a křivolaký, bohatě větvený, koruna většinou zakulacená nebo nepravidelná, kůra šedá až šedohnědá, brázditá, horní část kmene je červenavá nebo červenohnědá, větve rozkladité až vystoupavé, letorosty štíhlé a fialovohnědé až červenohnědé, nakonec šedé, hladké, pupeny cylindrické, purpurově hnědé a až 1 cm dlouhé; jehlice po 2 ve svazečcích, vytrvávající 2–3 roky, jsou 30–100 × asi 1 mm velké, rovné, slabě zkroucené, tmavozelené, na všech stranách s jemnými stomatálními proužky, okraj jemně pilovitý, vrcholek krátce kónický, pochva 3–7 mm; samčí šištice elipsoidní a asi 1 cm, hnědavě žluté, semenné dozrávají 2. rokem, dlouho vytrvávají, jednotlivě nebo v párech, symetrické, před otevřením kopinaté, po otevření (široce) vejcovité, 3–8 cm, červenohnědé, přisedlé nebo na stopkách až 1 cm; semena obvejcovitá a šikmá, tělo asi 4 mm, tmavohnědé až téměř černé, křídlo až 17 mm; USA: Aljaška, FloridaPoznámka: Je příliš větvená pro získávání kulatiny, zato poskytuje v severní Floridě vysoké množství vlákninového dřeva. Jedinci vysocí 29 (30) m a s průměrem kmene 70 (62) cm rostou ve Starkey Wilderness Park na Floridě.
Zóna: 7Zdroje: 123, 124, 811
Seznam souvisejících obrázků:

Nižší taxonomické jednotky a kultivary:

 
Pinus clausa 'William Quell', kompaktní a pomalu rostoucí, zakrslé, v 10 letech asi 35 × 70 cm velké rostliny; jehlice jsou žlutavé; původem ...
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: