pruh

Pinus echinata
borovice ježatá
Autor: Mill.
Čeleď: Pinaceae-borovicovité
Rod: Pinus
Zařazeno: 8.6.2007
Synonyma: Pinus mitis
Popis: stromy až 40 m vysoké, kmen až 120 cm tlustý (výčetní tloušťka), rovný, kůra červenohnědá, koruna zakulacená až kónická, dvouleté větévky zelenavě hnědé nebo červenohnědé, nakonec až šedé, zimní pupeny červenohnědé a vejcovité nebo cylindrické, pryskyřičnaté, 5–10 mm dlouhé; jehlice po 2(–3) ve svazečku, vytrvávají 3–5 let, jsou šedozelené nebo žlutozelené, rovné, slabě zkroucené, 50–130 × asi 1 mm velké, stomatální řady na všech stranách, okraj jemně pilovitý, vrcholek náhle špičatý, pochva 5–15 mm; samčí šištice cylindrické, 15–20 mm, žlutozelené až bledě purpurově zelené, semenné šištice jednotlivě nebo ve svazečcích, téměř přisedlé nebo krátce stopkaté, červenohnědé, nakonec šedé, před otevřením kopinaté či úzce vejcovité, po otevření vejcovitě kónické, 4–7 cm, symetrické, dozrávají druhým rokem; semena šedá nebo téměř černá, elipsoidní, asi 6 mm, křídlo 12–16 mm; jihovýchodní USAPoznámka: Velmi rychle roste, je vysoce ceněna jako zdroj dřeva a celulózy, je také nadějným druhem pro zalesňování. Je však náchylná ke kořenové hnilobě. Jedinec vysoký 42 m a s výčetní tloušťkou 108 cm roste v Myrtle (Missouri, 1996). Nejvyšší známý jedinec roste v Great Smoky Mountains NP, je 43,2 m vysoký (2004). Nejvyšší dosažený věk se udává 314 let. Pozn. I. Novák: podobně jako i některé další druhy borovic (např. P. caribaea, P. elliottii) je i tento druh lesnicky kultivován i mimo svůj přirozený areál (např. v Číně).
Zóna: 7, 8Zdroje: 110, 123, 124, 130, 811
Seznam souvisejících obrázků:

Nižší taxonomické jednotky a kultivary:

 
Pinus echinata 'Cline's Dwarf', rozprostřené, rozkladité, zakrslé rostliny; introdukce J. W. Spingarn, New York, USA, 1972; možná synonymum pro 'N...
 
Pinus echinata 'Nana', nízké a rozkladité, zakrslé; introdukce Raraflora Nursery, Pensylvánie, USA, 1972
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: