pruh

Pinus gerardiana
borovice Gerardova
Autor: Wall.
Čeleď: Pinaceae-borovicovité
Rod: Pinus
Zařazeno: 8.6.2007
Synonyma: Pinus gerardii
Popis: stromy vysoké 10–20(–25) m, koruna obvykle široká a otevřená, s dlouhými či krátkými vzpřímenými nebo vodorovnými větvemi, ale v hustých lesích je habitus užší, kůra bílá až stříbrošedá, rozpukaná na nestejné, tenké destičky a světle šedavě zeleně flekatá, podobná platanu, letorosty bledě žlutozelené, lysé, pupeny vejcovitě kuželovité, špičaté; jehlice po 3 ve svazečku, tuhé, na příčném řezu trojúhle vějířovité, 6–10 cm dlouhé, pryskyřičných kanálků 5–7, okrajových, pochvy ve 2. roce opadávají; semenné šištice krátce stopkaté, za zralosti téměř hnědé, podlouhlé nebo vejcovité, 12–20 × 9–11 cm velké, semenné šupiny 4–5 cm; semena cylindrická, asi 20–25 mm dlouhá a 8–9 mm široká, křídlo velmi malé, zakrnělé; Čína: Xizang; východní Afghánistán, severní Indie, Kašmír, severní PákistánPoznámka: V Afghánistánu je tento druh pěstován pro jedlá semena; přirozené porosty jsou bezohledně těženy se stoprocentním sběrem šišek; těžba je poháněna existenčními a ekonomickými důvody; například ročně až 13 tisíc místních obyvatel v pohoří Suleiman v Pákistánu získává příjem sběrem semen. Pozn. I. Novák: Druhový název na počest skotského objevitele a geografa Alexandra Gerarda (1792 - 1839).
Zóna: 8, 9Zdroje: 110, 124, 130, 811
Seznam souvisejících obrázků:

Nižší taxonomické jednotky a kultivary:

 
Pinus gerardiana 'Khyber Pass', kónické, zakrslé rostliny; vyrostla ze semene sebraného na Khyber Pass před 1992 (Gordon Haddow, Anglie)
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: