pruh

Taxus brevifolia
tis západoamerický
Autor: Nutt.
Čeleď: Taxaceae-tisovité
Rod: Taxus
Zařazeno: 9.6.2007
Synonyma: Taxus baccata subsp. brevifolia, Taxus baccata var. brevifolia, Taxus baccata var. canadensis, Taxus bourcieri, Taxus lindleyana
Popis: keře nebo malé stromy, až 15(–25) m vysoké, dvoudomé, kmen až 60–140 cm tlustý, rovný až křivolaký, zploštělý, koruna otevřeně kónická, kůra šupinatá, vnější šupiny napurpurovělé až napurpurověle hnědé, vnitřní červenavé až červenavě purpurové, velikostí velmi proměnlivé, větve horizontální až pokleslé, letorosty zelené, celé pokryté sbíhavými listovými bázemi, starší výhony červenohnědé; listy zelené, čárkovité, špičaté a hrotité, 8–35 × 1–3 mm velké, ohebné, často srpovité, naspodu bledě zelené, průduchy ve 2 žlutozelených pruzích tvořených z 5–8 řad, pokožkové papily podél stomatálních pruhů, svrchu leskle žlutozelené, řapíky 1 mm dlouhé, sbíhavá báze je 5–8 mm dlouhá; prašné šištice jednotlivě nebo ve svazečcích, pupeny kulovité a zelené; semena vejcovitá, 2–4hranná, 5–7 mm dlouhá, ukrytá v červeném míšku asi 1 cm velkém; Kanada a USAPoznámka: Dřevo je tvrdé a trvanlivé, lehko opracovávatelné a oblíbené, proto jsou vzrostlé stromy někdy bezohledně ničeny, v některých oblastech byly tyto tisy téměř vyhubeny. Kůra je slibným přírodním zdrojem taxolu, drogy, která se ukazuje být účinná při léčení některých forem rakoviny. Původní obyvatelé pacifického severozápadního pobřeží si dřeva vysoce cenili, užívali ho na výrobu zbraní a nástrojů, kde byla vyžadována houževnatost a pevnost dřeva. Při pobřeží se dřeva využívalo na výrobu harpun, oštěpů na ryby a rámů na sítě. Tyto dřeviny mají také mnohé využití v lékařství. V našich podmínkách je uspokojivě mrazuvzdorný, ale méně odolný než tis červený, chráněnější stanoviště je na místě, při případném namrznutí ale výborně regeneruje. Výborně harmonuje např. s Chamaecyparis nootkatensis, Pseudotsuga menziesii, Tsuga heterophylla, Thuja plicata apod., množení podobné jako u tisu červeného. Jedinec vysoký 16 m a s výčetní tloušťkou 146 cm roste poblíž Packwoodu ve státě Washington (1996).
Zóna: 4Zdroje: 123, 124, 215, 811
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: