pruh

Torreya taxifolia
toreja tisolistá
Autor: Arn.
Čeleď: Taxaceae-tisovité
Rod: Torreya
Zařazeno: 9.6.2007
Synonyma: Tumion taxifolium
Popis: stromy vysoké až 13(–18) m, kmen až 80 cm tlustý, koruna dost otevřeně kónická, kůra tenká, trochu rýhovaná, větve rozkladité až slabě převisající, dvouleté větve žlutavě zelené, žlutavě hnědé nebo šedé; jehlice úzce čárkovitě kopinaté, trochu srpovitě zakřivené, 15–38 mm dlouhé a asi 3 mm široké, svrchu leskle zelené, s ostnitou špičkou, naspodu se 2 sotva zapuštěnými šedavými pruhy průduchů, po rozemnutí listy páchnou; samčí šištice bledě žluté, semena včetně arilu 25–35 mm, arilus ojíněný, tmavozelený a purpurově pruhovaný; USA: Florida, GeorgiaPoznámka: Pro středoevropské podmínky málo mrazuvzdorná, ojedinělé stromy se nalézají např. ve francouzském arboretu Allard, belgickém Kalmthoutu apod. Potřebuje chráněné, teplé mikroklima, má sbírkový význam. Vzácný endemický druh, většinou se vyskytuje podél řeky Appalachicola; jají populace vzkvétaly do 50. let minulého století, poté však byly decimovány houbovou chorobou; v přírodě tak zůstaly pouze jalové výhony. V přírodě bylo asi kolem 1000 jedinců (1996). Je známý jedinec vysoký 14 m a s výčetní tloušťkou 88 cm; stáří divoce rostoucích jedinců většinou nepřekračuje 40 let, nejstarší jedinci jsou zřejmě v kultuře.
Zóna: 8Zdroje: 123, 124, 130, 215, 811
Seznam souvisejících obrázků:

Nižší taxonomické jednotky a kultivary:

 
Torreya taxifolia 'Argentea', zvolna rostoucí, křovinaté rostliny, mladé výhony částečně bílé nebo žlutavě bílé, nestejnoměrně na ros...
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: