pruh

Terminalia amazonica
vrcholák
Autor: (J. F. Gmel.) Exell
Čeleď: Combretaceae-–
Rod: Terminalia
Zařazeno: 27.12.2008
Synonyma: Gimbernatea obovata, Chuncoa amazonica, Chuncoa obovata, Terminalia obovata
Popis: stromy až 20–40 m vysoké, s výjimečně tvrdým dřevem, větévky a květenství, stejně jako mladé listy víceméně červenavě chlupaté, někdy hřebílkatě, kůra hladká a hnědá, v proužcích odlupčivá, mladé větévky obvykle hustě chlupaté; listy většinou na koncích větví nahloučené, blanité nebo téměř kožovité, typicky obvejčité až podlouhle obvejčité, s krátkou, širokou, tupou špicí nebo zašpičatělé, báze klínovitě protažená, olysalé, 60–80 × 35 mm velké, často menší, báze protažená v krátký a štíhlý řapík; květy dost oddálené, asi 2.5 mm široké, žlutozelené nebo bělavé, v prodloužených klasech, kališní lem 3–4 mm široký, tyčinky výrazně vyniklé; plody mají křídla 4–5 mm dlouhá nebo kratší, téměř stejně široká jako plod, 10–11 mm široká; Peru, severně až Mexiko a TrinidadPoznámka: Dřevo je vysoce ceněno na stavbách.
Zóna: -Zdroje: 181, 223
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře:

2017-08-11
V druhovém názvu vědeckého pojmenování a synonyma drobný překlep - správně amazonia (viz např. : http://www.theplantlist.org/tpl1.1/record/kew-2431494). Obchodní název dřeva tohoto druhu je nargusta - podrobnosti o vzhledu, vlastnostech a dalším použití - viz např. : http://www.wood-database.com/nargusta/. I. Novák