pruh

Crataegus orientalis
hloh východní
Autor: Pall. ex M. Bieb.
Čeleď: Rosaceae-růžovité
Rod: Crataegus
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma: Crataegus laciniata, Crataegus odoratissima, Crataegus tanacetifolia Ldb., Crataegus tanacetifolia var. orientalis, Mespilus odoratissima, Phaenopyrum odoratissimum
Popis: keř až strom s polokulovitou korunou, výška 1–7(–10) m, vzrůst strnulý, krátké výhony přeměněné v trny, letorosty (pýřitě) plstnaté; listy tuhé a matné, 3–9laločné, peřenodílné až peřenosečné, 3–5 cm délka a 25–40 mm šířka, kosočtverečné až obvejčitě podlouhlé či vejčité, kožovité, zprvu oboustranně měkce vlnaté, laloky úzké, podlouhlé, špičaté, na vrcholku zastřihovaně zubaté, báze klínovitá, listy kvetoucích výhonů trojlaločné, listy sterilních výhonů širší a s uťatou bází, řapíky 3–8 mm dlouhé; květy 15–20 mm široké, po 4–10 v bělavě plstnatých kompaktních chocholičnatých latách, sepaly (dlouze) zašpičatělé a trojúhle kopinaté, čnělek 3–5, kvete v VI; plody kulovité, 13–20 mm velké, oranžově červené až cihlově červené, chlupaté, pyren 3–5; jihovýchodní Evropa, Turecko, ÍránPoznámka: Plody jsou místně využívány pro svoji příjemnou nakyslou chuť, například na Kavkaze. Je to dřevina odolná vůči suchu a proto je sázena v suchých oblastech podobně, jako C. pontica. Dřeviny lze dobře využít na živé ploty, protože jsou husté a trnité.
Zóna: -Zdroje: 111, 250
Seznam souvisejících obrázků:

1998   scan (Botanická zahrada UK Na Slupi) (A10)
Seznam lokalizovaných exemplářů:

zdroj lokalita souřadnice    
PHArboretum Kostelec nad Černými lesy295 metrů n.m., 50°00'36.8'' sev. šířky, 14°51'7.2'' vých. délky
Nižší taxonomické jednotky a kultivary:

 
Crataegus orientalis subsp. laciniata, listy obvykle méně než 3 cm široké; plody kulovité, jasně až oranžově červené
 
Crataegus orientalis subsp. pojarkovae, listy obvykle více než 3 cm široké; plody hruškovité, žlutavě oranžové; Krym
 
Crataegus orientalis var. sanguinea, plody menší a tmavě červené; listy méně chlupaté; jihovýchodní Evropa
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: