pruh

Aralia mandshurica
arálie mandžuská
Autor: Rupr. & Maxim.
Čeleď: Araliaceae-aralkovité
Rod: Aralia
Zařazeno: 27.12.2010
Synonyma: Aralia elata Nakai, Aralia chinensis Nakai, Aralia chinensis var. mandshurica, Dimorphanthus elatus, Dimorphanthus mandshuricus
Popis: keře či malé stromy, 150–300 cm vysoké, vzácně až 5 m, habitem podobné Aralia elata, kmínky mají početné ostny; listy až 1 m dlouhé, dvakrát nebo vzácně třikrát zpeřené se 2–4 páry primárních dílů, lístky mají obvykle 2–8 mm dlouhé řapíčky, řapíky, vřetena a řapíčky nepříliš hustě pýřité a často se silnými ostny, některé lístky mají dost dlouhé ostny, lístky až 18 × 8 cm velké, obvykle vejčité, vzácně eliptické, svrchu bledě zelené, nesvraskalé, lysé nebo se štětinatými chlupy obvykle soustředěnými na žilkách, naspodu nasivělé a světlé; laty až 45 cm dlouhé, v terminálních skupinách po 4–8 a tvoří tak (chocholičnatý) okolík, okolíky oboupohlavných květů 12–20 mm široké a se stopkami 4–8 mm, u prašníkových květů 5–13 mm široké, stopky mají 2–5 mm dlouhé, květenství hustě odstále žlutě chlupaté, semeníky oboupohlavných květů vejcovité, u prašníkových široce obkónické, petaly oválně trojúhlé, čnělek 5; plody 3–5 mm široké a modročerné; Mandžusko, Korea, Dálný východPoznámka: Velmi ozdobné dřeviny, avšak v kultuře vzácně; připomínají vzhledem palmy. Také jsou dost zimovzdorné, pokud je mráz poškodí, jsou schopny se regenerovat.
Zóna: -Zdroje: 257
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: