pruh

Diospyros lotus
tomel obecný
Autor: L.
Čeleď: Ebenaceae-ebenovité
Rod: Diospyros
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma: Diospyros kaki var. glabra
Popis: opadavé stromy až 15 m vysoké, vzácně 20 m, kmen až 35 cm tlustý, s tmavošedou, šedavě černou nebo šedavě hnědou kůrou, mladé větve jsou světle žlutavě hnědé nebo šedé, hladké, s bělavými a kopinatými lenticelami, výhony šedavě pýřité, pupeny kopinaté; řapíky 7–15 mm, čepel eliptická až vejčitě podlouhlá, podlouhle eliptická či široce kopinatá, 5–14 × 2.5–6 cm velká, téměř blanitá, okraj často zvlněný, báze tupá, široce klínovitá nebo téměř zaoblená, vrcholek špičatý až zašpičatělý, 7–10 žilek na každé straně; samčí květy po 1–3, stopky až 6 mm, kalich 4–5laločný, koruna urnovitá, červenavá až bledě žlutá, asi 4 mm, tyčinek 16, nitky krátké, samičí květy téměř přisedlé, bledě zelené až červenavé, koruna urnovitá, asi 6 mm, čnělky 4; plody bledě žluté, později modravě černé a ojíněné, téměř kulovité až elipsoidní, 2–8semenné, 1–2 cm v průměru; Čína, jihozápadní a západní Asie, jižní EvropaPoznámka: Nedozrálé plody jsou trpké a svíravé, protože mají vysoký obsah tříslovin. Zcela zralé plody, zvláště po přemrznutí, ztrácejí svíravost a jsou chutné. Mají vysoký obsah cukru (až 40% v usušeném stavu). V čerstvém stavu, různě kandované, použité jako džem apod. jsou široce využívány místními obyvateli jako potrava a pro výrobu sirupů, vín a brandy. Jsou to rovněž krásné okrasné a medonosné stromy, Dřevo je pevné, trvanlivé, žlutě zbarvené, užíváno pro různé účely.
Zóna: 5Zdroje: 111, 259
Seznam souvisejících obrázků:

Nižší taxonomické jednotky a kultivary:

 
Diospyros lotus var. lotus, stromy až 30 m vysoké, kmen až 130 cm tlustý; listy mají čepel lysou nebo občas naspodu hlavně podél žilek pý...
 
Diospyros lotus var. mollissima, stromy až 13 m vysoké, větévky a listy po obou stranách hustě a drobně huňaté
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: