pruh

Empetrum hermaphroditum
šicha obojaká
Autor: (Lange) Hagerup
Čeleď: Ericaceae-vřesovcovité
Rod: Empetrum
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma: Empetrum eamesii subsp. hermaphroditum, Empetrum nigrum f. hermaphroditum, Empetrum nigrum subsp. hermaphroditum
Popis: podobná Empetrum nigrum, ale celé rostliny větší, poněkud vzpřímenější, 20–40 cm vysoké, kompaktní, obvykle jednodomé, větve proměnlivě dlouhé, nekořenující, letorosty zprvu zelené, později hnědé, s nevýraznými internodii, hustě olistěné; listy podlouhle vejčité až (podlouhle) eliptické nebo úzce vejčité, 3–5 mm dlouhé, 2–3× delší než široké, na rubu bělavá výrazná štěrbina; květy obvykle oboupohlavné, v paždí listů, zelenavě růžové až červené, vzácně i bílé, asi 5 mm široké, sepaly 1.3–1.6 × 1.2–1.5 mm velké, lžičkovité, petaly bez zřetelného nehtu, 1.6–2.7 × 1.1–1.5 mm velké, tyčinky 3, vzácně 4 nebo 6, nitky jsou 2–2.5× delší než petaly, až 5 mm dlouhé, prašníky krátké, široce eliptické, čnělky krátké; plody černé, 7–8 mm tlusté, pod peckovicí se 6–8 semeny jsou zachovalé neopadavé nitky tyčinek; Skotsko, Island, Alpy, Sibiř, KanadaPoznámka: Velmi variabilní v celkovém vzhledu a kompaktnosti, také se někdy vyskytnou exempláře s jednopohlavnými květy. Silně světlomilná, roste na otevřených prostranstvích, podobně jako šicha černá, převážně roste na vlhkých, kyselých až rašelinných půdách, nejčastěji na skalnatých či balvanitých stanovištích. Vyskytuje se v porostech kleče. U nás roste roztroušeně v horském až subalpínském stupni hraničních pohoří (Šumava, Jizerské hory, Jeseníky), nejvýše vystupuje v Krkonoších do 1400 m n. m. Patří k zákonem chráněným druhům.
Zóna: -Zdroje: 111, 156, 255, 1064
Seznam souvisejících obrázků:

2006.07.06   habitus (Dendrologická zahrada Průhonice) (D1)
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: