pruh

Euonymus nanus
brslen nízký
Autor: M. Bieb.
Čeleď: Celastraceae-jesencovité
Rod: Euonymus
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma: Euonymus koopmannii, Euonymus linifolius, Euonymus rosmarinifolius
Popis: opadavý, poléhavý, plazivě se rozrůstající a k zemi přiléhající nebo vystoupavý keř, 50–100(–200) cm vysoký, letorosty hranaté, metlovité, větve oblé a často kořenující, naroubovaný na Euonymus europaea tvoří nízké stromečky; listy tmavě zelené, střídavé nebo v přeslenech, čárkovité, čárkovitě kopinaté nebo čárkovitě podlouhlé, 15–70 × 5–20 mm velké, oddáleně pilovité, vrcholek tupý nebo špičatý, báze protažená nebo téměř zaoblená, okraj podvinutý, postranní žilky neviditelné, řapíky asi 5 mm; někdy jsou květy jednotlivě, jinak až po 3, bílozelené, nahnědlé či hnědavě purpurové, petaly téměř okrouhlé, sepaly velmi malé, V–VII; plody růžové až karmínové, míšek červený či oranžový, semeno (tmavě) hnědé; jihovýchodní Evropa, Kavkaz, Turkestán až ČínaPoznámka: Morfologicky velmi proměnlivý druh, zejména habitem a listy, ale květy a plody jsou bez větších odlišností.
Zóna: 2Zdroje: 110, 111
Seznam souvisejících obrázků:

?   scan (Botanická zahrada UK Na Slupi) (A10)
Seznam lokalizovaných exemplářů:

zdroj lokalita souřadnice    
KHBílá Lhota (SM)- 
Nižší taxonomické jednotky a kultivary:

Euonymus nanus var. turcestanicus, je vzpřímenější; keř vzpřímeně nebo vystoupavě stavěný, do výšky protáhlý, něco přes 1 m vysoký; list...
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: