pruh

Dacryodes rostrata
Autor: (Bl.) H. J. Lam
Čeleď: Burseraceae-burserovité
Rod: Dacryodes
Zařazeno: 28.12.2013
Synonyma: Canarium articulatum, Canarium caudatifolium, Canarium crassifolium, Canarium cuspidatum, Canarium gilvescens, Canarium kadondon, Canarium minahassae, Canarium montanum, Canarium reticulatum, Canarium rostriferum, Canarium rostriferum var. cuspidatum, Hemisantiria rostrata, Santiria montana, Santiria rostrata, Santiria samarensis
Popis: stromy vysoké 5–35 m, kmen až 120 cm tlustý, větévky jsou 4–10 mm tlusté, s lenticelami, lysé; listy mají 2–10 jařem, obvykle jsou lysé, řapíky kulaté nebo na bázi poněkud zploštělé, 3–26 cm dlouhé, lístky jsou vejčité až podlouhlé, 35–200 × 15–100 mm velké, tuhé, papírovité, lysé nebo na rubu pýřité a mezi nervy s jamkovitými tečkami, báze často výrazně šikmá, dolní polovina klínovitá a horní zaoblená, vrcholek je obvykle náhle zašpičatělý, špice až 2–4 cm dlouhá, střední žebro a nervy jsou na rubu vyniklé, nervy v 5–20 párech a jsou silně zakřivené, vrcholové někdy klenuté; laty úžlabní, pospolu obvykle zdánlivě terminální, dlouze stopkaté, 5–35 cm dlouhé, hustě drobně plstnaté, olysávající, větve vzácně přesahují 3 cm, květy plstnaté, 2–4 mm, kalich samčích květů 1–1.5 mm vysoký, u samičích 1.5–2 mm, petaly vně hustě plstnaté, vně vlnaté s výjimkou báze, terč samčích květů víceméně polštářkovitý, u samičích pohárkovitý, pestík samčích květů až téměř zcela redukován; plodenství robustní, (téměř) lysé, plody jsou vejcovité až podlouhlé a 18–40 × 8–23 mm velké, báze zaoblená; Malajsie, CochinchinaPoznámka: Dřevo užíváno na prkna a na výrobu rýžových paliček. Pryskyřice používána ke svícení. Plody jsou jedlé.
Zóna: -Zdroje: 397
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: