pruh

Campnosperma auriculatum
Autor: (Bl.) Hook. f.
Čeleď: Anacardiaceae-ledvinovníkovité
Rod: Campnosperma
Zařazeno: 11.2.2014
Synonyma: Buchanania auriculata, Buchanania oxyrhachis, Campnosperma auriculatum var. wallichii, Campnosperma griffithii Hook. f., Campnosperma oxyrhachis, Campnosperma wallichii
Popis: stromy vysoké až 38 m s kmenem až 80–135 cm tlustým, kůra je bílá až plavá, kroužkovitá, hladká či mělce rýhovaná a/nebo papírovitě šupinovitá; mladé olistění je narůžověle hnědé až hnědavě zelené, dospělé listy zelené, staré vadnoucí jsou (hnědavě) žluté, obvejčité až obkopinaté a 12–63 × 5–20 cm velké, na vegetativních výhonech či výmladcích až 120 × 25 cm velké, oboustranně v mládí pýřité, olysávající a někdy téměř lysé s výjimkou bazální části, báze úzce sbíhavá a tvoří pár oušek, vrcholek tupý, někdy vykrojený, nervy v 16–50 párech, žilky jsou obvykle zřetelnější na rubu čepele, řapíky nevýrazné; laty až 50 cm dlouhé, hojně větvené, větve až 20 cm dlouhé, listeny trojúhlé, asi 0.3 mm délka, stopky květů 0.6–0.8 mm dlouhé, květy citrónově žluté, kališní ušty trojúhlé, 0.3–0.5 mm délka, petaly široce eliptické nebo vejčité, 1–1.5 × 0.3–0.6 mm velké, tyčinky 0.5–1.3 mm dlouhé, patyčinky v samičích květech kratší a menší, terč má 0.5–1.3 mm v průměru, semeníky téměř kulovité, asi 0.8 mm v průměru; peckovice jsou téměř kulovité, 6–8 × 5–6 mm velké, matně červenavě purpurové; Thajsko, Sumatra, Banka, Malajský poloostrov, BorneoPoznámka: Dřevo je používáno k výrobě kánoí, výměšek z dřeva je nazýván terentung–oil a může být pro některé osoby škodlivý.
Zóna: -Zdroje: 405
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: