pruh

Aglaia odoratissima
aglája
Autor: Blume
Čeleď: Meliaceae-zederachovité
Rod: Aglaia
Zařazeno: 18.3.2014
Synonyma: Aglaia affinis, Aglaia cuspidella, Aglaia diepenhorstii, Aglaia fraseri, Aglaia heterophylla, Aglaia luzoniensis var. trifoliata, Aglaia odoratissima var. forbesii, Aglaia odoratissima var. parvifolia, Aglaia odoratissima var. pauciflora
Popis: malé stromy vysoké až 12(–20) m, kmen až 5 m vysoký a s obvodem až 25 cm, kůra hladká, zelenavě šedá až hnědá, s malými lenticelami v podélných řadách, větve nepočetné, dlouhé, koncové větévky jsou horizontálně postavené v jedné rovině, výhony štíhlé, hustě štítnatě šupinaté a obvykle také s bledě žlutavě hnědými hvězdovitými chlupy, šupiny tmavohnědé; listy pouze po několika na každém výhonu, lichozpeřené, 10–30 × 5–30 cm velké, řapíky 15–65 mm, zelenavě hnědé, stejně jako vřeteno a řapíčky jsou hustě šupinaté a hvězdovitě chlupaté, lístků je 1–7 a jsou 45–235 × 20–85 mm velké, ocasovitě zašpičatělé, báze je zaoblená nebo klínovitá a obvykle asymetrická, svrchu na středním žebru příležitostně šupinaté a chlupaté, naspodu na středním žebru hojně šupinaté a chlupaté a jinak roztroušeně, 5–11 žilek na každé straně, řapíčky jsou až 20–35 mm dlouhé, samčí květenství 7–35 × 2–25 cm velké, stopky má 0–2 cm, vřeteno, větve květenství a stopky květů hustě červenavě hnědě hvězdovitě šupinaté, samčí květy až 1.5 mm v průměru, stopky květů asi 1 mm, kalich vně hojně červenavě hnědě hvězdovitě šupinatý, petal 5, tyčinková trubka méně než poloviční délky koruny, mělce pohárkovitá, prašníky asi 0.2 mm, vejcovité, samičí květenství je úzký klasovitý hrozen 3–12 cm dlouhý, s až 20 hnědavě žlutými květy, samičí květy až 2 mm v průměru, obvejcovité; plodenství až 20 × 15 cm velké, plody 15–20 × 10–15 mm velké, elipsoidní nebo obvejcovité, žluté, oranžové nebo oranžovočervené, hustě hvězdovitě šupinaté, semena asi 13 × 9 mm, aril je bledě růžový a průsvitný, sladký; Nicobar, Myanmar, Thajsko, Sumatra, Malajsie, Borneo, Jáva, Filipíny, CelebesPoznámka: Dřevo je tvrdé a poměrně trvanlivé.
Zóna: -Zdroje: 415
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: