pruh

Hibiscus sabdariffa
ibišek
Autor: L.
Čeleď: Malvaceae-slézovité
Rod: Hibiscus
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma: Hibiscus cannabinus Hiern, Hibiscus cruentus, Hibiscus fraternus, Hibiscus masuianus, Hibiscus sabdariffa var. albus, Hibiscus sabdariffa var. altissima, Hibiscus sabdariffa var. bhaghalpuriensis, Hibiscus sabdariffa var. intermedius, Hibiscus sabdariffa var. ruber
Popis: letnička nebo robustní trvalka na bázi dřevnatá až polokeř, až 250–450 cm vysoký, kmínky řídce ostnité, tmavě červené, olysalé či lysé; palisty 5–13 mm dlouhé, čárkovité až úzce šídlovité, listy na dlouhých či krátkých řapících, lysé, 2–15 cm dlouhé i široké, vejčité, báze uťatá až klínovitá, celistvé nebo dlanitě 3–5dílné, laloky až 15 cm dlouhé, eliptické až čárkovité, jemně pilovité olysalé, na bázi středního žebra naspodu žláznaté, nervy červené; květy jednotlivě nebo v krátkých postranních listnatých hroznech, zákrovních listenů asi 8–12 a jsou kratší než kalich, na bázi spojené, kalich za květu 15–30(–55) mm dlouhý, poněkud srstnatý až olysalý, jasně červený až zelenočervený nebo zelený, jedlý, petaly 2–5 cm dlouhé, obvejčité, světle žluté, purpurově červené na bázi, nakonec růžové až tmavě červené, sloupek tyčinek asi 1–2 cm dlouhý, lysý, růžový, nitky asi 1 mm dlouhé, blizny asi 1.2 mm v průměru a tmavě červenopurpurové; tobolky hustě hřebílkaté až téměř lysé, kratší než kalich, 13–22 × 11–20 mm velké, vejcovité, semena drobně pýřitá až drobně draslavě chlupatá a 3–5 × 2–4 mm velká, tmavohnědá, téměř ledvinitá; tropy Starého světaPoznámka: Pěstován z řady důvodů; semena jsou jedlá, listy a výhony rovněž, buď čerstvé, nebo vařené, slouží jako zelenina nebo jako koření. Dužnatý kalich za plodu používán jako brusinky v rosolu a cukroví. Různé části rostlin jsou používány v medicíně pro lidi i zvířata.
Zóna: 10Zdroje: 111, 213, 1324, 1332
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: