pruh

Chosenia bracteosa
korejanka listenová
Autor: (Trautv.) Nakai
Čeleď: Salicaceae-vrbovité
Rod: Chosenia
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma: Chosenia eucalyptoides, Chosenia macrolepis, Chosenia splendida, Salix arbutifolia, Salix bracteosa, Salix eucalyptoides, Salix macrolepis, Salix splendida
Popis: strom až 20(–37?) m vysoký, rychle rostoucí, kmen až 30 cm tlustý, větve vzpřímené, kůra mladých stromů je světle zbarvená, na starších kmenech hnědavě popelavá, větve vyrůstají téměř z báze a jsou ke kmeni přitisklé, vzpřímené nebo rozkladité, štíhlé, letorosty ojíněné, lysé, pupeny jednošupinné, je zimovzdorná; listy podlouhle kopinaté až obkopinaté, 4–8 cm dlouhé, zašpičatělé, nevýrazně jemně pilovité až téměř celokrajné, ojíněné a oboustranně lysé, báze klínovitá, sekundární žilky početné, řapíky 5–7 mm dlouhé, nežláznaté; jehnědy 10–25 mm dlouhé, na bázi se 3–5 listeny, pestíkové jsou vystoupavé, prašníkové převislé, tyčinek 5, lysých, prašníky kulovité, žluté, semeník jednopouzdrý, se 4 vajíčky, až 2 mm dlouhý, vejcovitě podlouhlý; plody jsou 2chlopňové tobolky; severovýchodní AsiePoznámka: Dřevina cenná pro svůj vzpřímený kmen, na Dálném východě užívána na stavbu mostů, na telegrafní sloupy a podobně, stromy jsou však krátkověké a ve stáří často duté, rostou rychle.
Zóna: 6Zdroje: 111, 246
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře:

2009-02-19
V podmínkách středoevropského klimatu trpí mrazem především v teplých zimách, kdy se střídá teplé a chladné počasí. Vytváří pak nevzhledné menší stromky s množstvím omrzlých větévek. Je možné ho roubovat na některé vrby.