pruh

Myricaria germanica
židoviník německý
Autor: (L.) Desv.
Čeleď: Tamaricaceae-tamaryškovité
Rod: Myricaria
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma: Tamariscus germanicus, Tamarix germanica
Popis: keř 50–250 cm vysoký, vřesovitého vzhledu, větve metlovité, vzpřímené, kůra červenohnědá, letorosty lysé a žlutavé, někdy červenohnědě naběhlé, tenčí konce letorostů obvykle nevyzrávají a usychají; listy šupinovité, víceméně střídavé, 1–5(–7) mm dlouhé, úzce vejčité až úzce kopinaté nebo čárkovité, na konci tupě kápovité, modrozelené či šedozelené, větš. Lysé, na starších větévkách listy delší, odstálé; květy 5četné, bílé až narůžovělé nebo načervenalé, 7–9 mm v průměru, jednotlivě v paždí podpůrných listenů, které jsou vejčitě kopinaté či podlouhlé, 4–7 mm dlouhé, zašpičatělé, květy jsou v (2–)4–12(–25) cm dlouhých koncových mnohokvětých hroznech, květní stopky kratší než květy, kališní lístky úzce trojúhelníkovité, korunní lístky úzce obvejčité, 5–6 × 2 mm velké, tyčinek 10, srostlých, prašníky karmínově růžoví, kvete v VI–VIII; plody trojboce jehlancovité, asi 1 cm dlouhé tobolky, šedozelené, s velmi úzkými a lysými semeny s chmýrem asi 5 mm dlouhým; střední a jižní Evropa, malá Asie, Přední a střední AsiePoznámka: Je silně světlomilný a nesnese konkurenci jiných rostlin. Vyhovuje mu mladší, občas zaplavované písčité a štěrkovité náplavy břehů horských a podhorských řek. Roste sice přirozeně v bezprostředním dosahu vody, vydrží však i na stanovišti, kde je spodní voda ve velké hloubce. Na půdu minimálně náročný, roste i na sterilních štěrkových náplavech. Nesnáší však regulační zásahy při úpravách vodních toků. Klimatický odolný a nenáročný. U nás pouze v karpatské části státu v Moravskoslezských Beskydech, dnes pouze na obou březích Morávky mezi Starým Městem a Dobrou, dříve u Jablunkova podél říčky Lomné. Je to významný pionýrský druh čerstvých náplavů. Dobře roste z řízků a mohl by být perspektivní rostlinou při zpevňování břehů vod. V Polsku se osvědčil jako meliorační přípravná dřevina na haldách a výsypkách. V přirozených biotopech ale nesnáší regulaci toků a splachy prohnojené ornice. V ČR je velmi vzácný a zákonem chráněný.
Zóna: 6Zdroje: 111, 156, 1064
Seznam souvisejících obrázků:

2006.05.29   habitus (Botanická zahrada Praha Troja) (A11)
2006.05.29   květy (Botanická zahrada Praha Troja) (A11)
2006.05.29   listy (Botanická zahrada Praha Troja) (A11)
Nižší taxonomické jednotky a kultivary:

 
Myricaria germanica var. bracteosa, podkvětní listeny zašpičatělé, špičkou ven zahnuté
 
Myricaria germanica var. squamosa, listeny úzké a tupé, šupiny na bázi později se vyvíjejících, přisedlých hroznů neopadavé
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: