pruh

Gmelina moluccana
gmelina molucká
Autor: Scheff.
Čeleď: Lamiaceae-hluchavkovité
Rod: Gmelina
Zařazeno: 4.4.2018
Synonyma: Clerodendrum obovatum, Gmelina glandulosa, Gmelina macrophylla, Gmelina moluccana f. glandulosa, Gmelina sessilis f. ramiflora, Gmelina sessilis var. ramiflora, Vitex moluccana, Volkameria obovata
Popis: stromy vysoké 9–30 m s kmenem až 1 m tlustým, kůra drsná, rýhovaná, v nepravidelných šupinách odlupčivá, bílá až šedá nebo světle tmavohnědá, dřevo je měkké až tvrdé, krémově bílé s růžovým nádechem, výhony chlupaté, trny chybí; listy eliptické až okrouhlé, celokrajné, často mělce laločnaté, 10–41 × 6–20 cm velké, zaoblené až špičaté, kožovité, báze je srdčitá až klínovitá, svrchu jsou lysé, jen na žilkách trochu chlupaté, světle až tmavě zelené, naspodu (bledě) zelené a rezavohnědě chlupaté, často se žlázami kolem báze, štítnaté šupiny chybí, 6–11 párů žilek, někdy od báze 3žilné, řapíky 3–7 cm dlouhé, žlábkovité, chlupaté; květenství terminální, 8–30 cm dlouhé, sametové, okrově zlaté, listence kopinaté, 4–10 × 1–5 mm velké, špičaté až zašpičatělé, prchavé, kalich 5laločný, 3–5 × 3–5 mm, sametový, olivově zelený a vně s diskovitými žlázami, laloky trojúhlé, 0–1 mm, špičaté až zaoblené, za plodu má kalich 4–15 mm v průměru, koruna 5laločná, vně chlupatá, uvnitř lysá, řídce žláznatá, bílá až slézová, někdy vonná, přední pysk 3laločný, středový lalok lopatkovitý až podlouhlý a 3–14 × 3.2–8 mm velký, zaoblený, modrý až tmavě purpurový se žlutou skvrnou na bázi, postranní laloky podlouhlé, 7.5–8 × 4–5 mm, zadní pysk 2laločný a 5–7 × 4–5 mm velký, zaoblený, trubka 8–10 mm dlouhá, tyčinky připojené na vrcholek trubky, bílé, přední pár 10–12 mm dlouhý, prašníky 1.5 mm, zadní pár 7–9 mm, prašníky 1–1.2 mm, semeníky asi 1 mm v průměru, lysé, čnělka 11–14 mm dlouhá, bílá, blizna asi 1 mm dlouhá; suché plody jsou 10–18 × 10–16 mm velké, kulovité, později cylindrické, uťaté, lysé, modré, purpurové nebo červené; Moluky, Papua Nová Guinea a Šalomounovy ostrovyPoznámka: Dřevo se používá k výrobě malých člunů a na obklady domů, je popisováno jako měkké, lehké, snadno opracovatelné a odolné vůči slané mořské vodě, ale ne vůči sladké vodě. Borka rozmělněná na prášek je používána k čistění poranění a vředů.
Zóna: -Zdroje: 1098
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: