pruh

Prunus salicina
slivoň vrbová
Autor: Lindl.
Čeleď: Rosaceae-růžovité
Rod: Prunus
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma: Prunus communis Kom., Prunus ichungana, Prunus masu, Prunus triflora
Popis: stromky se široce rozložitě vejcovitou korunou, větve v dolní části téměř vodorovně odstávají až mírně převisají, výška 6–12 m, větévky lysé, nakonec červenohnědé a lesklé; listy podlouhlé až obvejčité nebo (široce) oválné, 4–12 cm dlouhé, dvojitě tupě pilovité, svrchu tmavě až jasně zelené a lesklé, naspodu světlejší a až na chlupatá paždí žilek lysé, báze široce až úzce klínovitá, vrcholek špičatý až krátce ocasovitý, řapíky 1–2 cm dlouhé a s nepočetnými žlázami; květy nejčastěji po 3–4, bílé, 15–22 mm široké, stopky (4–)10–15 mm dlouhé, lysé, petaly podlouhle obvejčité, kališní cípy lysé, trochu pilovité, oválně vejčité, lysé, kvete v IV; plody (vejcovitě) kulovité, žluté nebo červené až tmavě vínové, také ale zelené či fialové, 3.5–7 cm široké; ČínaPoznámka: Pěstované Pyrus salicina mají některé užitečné vlastnosti; plody jsou velmi odolné vůči hnilobě, časně zrají a mají výbornou chuť. Není však nijak zvláště zimovzdorná.
Zóna: 6Zdroje: 111, 251
Seznam souvisejících obrázků:

2005.10.05   habitus (Botanischer Garten und Botanisches Museum Berlin - Dahlem) (A14)
Nižší taxonomické jednotky a kultivary:

 
Prunus salicina var. pubipes, větévky, čepel naspodu a řapíky hustě pýřité
 
Prunus salicina var. salicina, větévky, řapíky, stopky květů a češule vně lysé; čepel naspodu jen na žilkách řídce pýřitá nebo v úhl...
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: