pruh

Quercus ×rosacea
dub
Autor: Bechst.
Čeleď: Fagaceae-bukovité
Rod: Quercus
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma: Quercus hybrida, Quercus ×intermedia
Popis: kříženec Quercus petraea a Quercus robur; strom s mohutně a široce rozložitou, nahoře nepravidelně protáhle polokulovitou korunou, vysoký okolo 25 m, přirozený hybrid, větévky lysé nebo velmi brzy lysé; listy velmi proměnlivé, nejčastěji obvejčité až téměř eliptické, báze užší než Quercus petraea, ojediněle také trochu ouškatá až srdčitá; plody na 3–5 cm dlouhé stopce, často trochu kratší, číška obklopuje žalud velký asi 2 cm přibližně do třetiny; Evropa, severní Afrika, Malá AsiePoznámka: Na našem území není zřejmě zdaleka tak častý, jak se uvádí, častější jsou kříženci a přechodové typy uvnitř agregátu dubu zimního, často považované za křížence dubu zimního a letního. Vyskytuje se pravděpodobně na Lovoši, Boreči, Dubnu u České Skalice, u Kuřimi, Machnín u Liberce apod.
Zóna: -Zdroje: 111, 1064
Seznam souvisejících obrázků:

Nižší taxonomické jednotky a kultivary:

 
Quercus ×rosacea 'Firecracker', rostliny fastigiátní, po 15 letech asi 4 × 1 m velké, se silným hlavním kmenem a krátkými sekundárními větvem...
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: