pruh

Ribes altissimum
meruzalka
Autor: Turcz. ex Pojark.
Čeleď: Grossulariaceae-srstkovité
Rod: Ribes
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma: Ribes petraeum Ldb., Ribes petraeum var. altissimum, Ribes petraeum var. litwinowii Jancz., ?Ribes triste Pall., Ribes triste Turcz.
Popis: keře vysoké 1–3 m, větévky většinou lysé nebo i žláznatě srstnaté, beztrnné, kůra je červenavě hnědá a v podélných pruzích odlupující; řapíky 3–5 cm dlouhé, čepel tuhá, téměř okrouhlá, 3–6 cm, oboustranně lysá nebo také lysá dole podél žilek a svrchu žláznatě srstnatá, svrchu tmavě zelená a lesklá, naspodu světlá a bělavá, báze srdčitá, laloků 3–5, jsou vejčitě trojúhlé, okraj hluboce a ostře dvojitě pilovitý, vrcholek tupý nebo špičatý; hrozny 3–8 cm, 7–25květé, listeny široce vejčité, květy oboupohlavné, 4–5 mm v průměru, stopky květů 1–3 mm, kalich žlutavý, trubka 2.5–3.5 mm, laloky 1.5–2.5 mm, petaly 0.8–1.5 mm, semeníky lysé, čnělky široce kónické; plody napurpurověle černé, téměř kulovité a 5–7 mm velké, lysé; Čína, Mongolsko, RuskoPoznámka: Plody jsou malé a mají tlustou pokožku, mají ale příjemnou kyselou chuť.
Zóna: -Zdroje: 111, 250
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: