pruh

Flueggea virosa
flugea
Autor: (Willd.) Voigt
Čeleď: Phyllanthaceae-–
Rod: Flueggea
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma: Flueggea abyssinica, Flueggea microcarpa, Flueggea obovata, Flueggea senensis, Flueggea virosa (Willd.) Baill., Phyllanthus polygamus, Phyllanthus virosus, Securinega abyssinica, Securinega microcarpa, Securinega obovata, Securinega virosa, Xylophylla obovata
Popis: keř, vzácně strom, 1–6 m vysoký, kmen šedohnědý, hladký, drsný nebo rozbrázděný, výhony štíhlé, kůra červenohnědá až hnědá, větévky hranaté; listy eliptické či obvejčité, báze zaoblená, na vrcholku zaoblené nebo vykrojené, 1–6 cm dlouhé a 5–30 mm široké, lysé, řapíky úzce křídlaté, 3–6 mm, palisty 1.5–2 mm dlouhé, hnědavé a brzy opadávají; samičí květy v hustých svazečcích, stopky květů až 9 mm, vnější sepaly 1.5 mm dlouhé, špičaté, celokrajné, vnitřní 2 mm dlouhé a tupé, tyčinky delší než sepaly, samičí květy po 1 až několika, stopky květů až 6 mm, sepaly stejné jako u samčích květů, ale menší, terč mělce 5laločný, čnělky tak dlouhé jako semeníky; plody bílé, 2–3 × 4–5 mm velké, kulovité, na stopkách až 1 cm dlouhých, semena 2 mm dlouhá, leskle žlutavě hnědá; tropická Afrika, Madagaskar, Arábie, z Indie do Japonska a IndonésiePoznámka: Štíhlé větve jsou užívány na výrobu pastí na ryby, nálev z kořenů je podáván v polévce k ulehčení při malárii. V Tanzánii se věří, že kořeny a plody slouží jako účinná pomoc při hadím uštknutí. Kůra obsahuje tanin a pomáhá při průjmu a zápalu plic.
Zóna: -Zdroje: 111, 112
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: