pruh

Polygaloides chamaebuxus
zimostrázek alpský
Autor: (L.) O. Schwarz
Čeleď: Polygalaceae-vítodovité
Rod: Polygaloides
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma: Polygala chamaebuxus, Chamaebuxus alpestris, Chamaebuxus vulgaris
Popis: polokeřík 10–20(–30) cm vysoký a až 50 cm široký, bohatě větvený, na bázi dřevnatějící, větévky zpravidla řídce chlupaté; listy kožovité, stálezelené, (úzce) eliptické až (ob)kopinaté, 15–30 mm dlouhé, celokrajné, lysé, líc lesklý a tmavě zelený, rub světle zelený až žlutozelený, okraj listů stočený, přes zimu vytrvávající; koruna 10–14 mm, horní petaly kratší než člunek, trubka a horní petaly podobné barvou křídlům, člunek jasně žlutý, později purpurový nebo hnědavě červený, květy po 1–3, kvete (III) IV–VI a často na podzim remontuje; plody 5–8 mm dlouhé tobolky, přisedlé, s křídlem méně než 1 mm širokým, semena tmavohnědá, silně bělavě chlupatá, s lysým masíčkem, asi 5 mm velká; střední a jižní EvropaPoznámka: Vyžaduje dostatek světla, zastínění moc nesnese. Roste na mělkých až středně hlubokých půdách, silně skeletovitých, obvykle na bazických až neutrálních substrátech, upřednostňuje vápenaté podklady. Na vláhu není příliš náročný, snese dost dobře i vysychavé půdy. Roste ve světlých lesích a křovinách, méně často v teplomilných doubravách, vřesovištích apod. U nás je rozšířen pouze v západní polovině Čech ohraničené Vltavou. Roste vzácně od pahorkatin až do podhorských poloh, nejvýše na Šumavě nebo ve Slavkovském lese (880 m n. m). Vhodný do skalek jako okrasná dřevina; u nás je zákonem chráněný.
Zóna: 6Zdroje: 111, 156
Seznam souvisejících obrázků:

2004.12.20   habitus (Botanická zahrada Praha Troja) (A11)
2005.04.11   habitus v květu (Botanická zahrada Praha Troja) (A11)
2007.03.14   habitus v květu (Botanická zahrada Praha Troja) (A11)
2004.06.22   květy (Alpy, pod Dachsteinem)
2007.03.14   květy (Botanická zahrada Praha Troja) (A11)
2005.06.22   listy a květy (Passo di S. Pellegrino, Dolomiti, Itálie) (F7)
Nižší taxonomické jednotky a kultivary:

 
Polygaloides chamaebuxus 'Angustifolia', listy úzké, až 25 mm dlouhé a 3 mm široké; květy purpurové se žlutou špičkou
 
Polygaloides chamaebuxus 'Loibe', poduškovitý; listy tmavě zelené; květy tmavě purpurové a žluté
Polygaloides chamaebuxus var. grandiflora, květy mají křídla červeně nebo růžově vybarvená, člunek žlutý; Švýcarsko, Itálie
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: