pruh

Castanea
kaštanovník
Autor: Mill.
Čeleď: Fagaceae-bukovité
Zařazeno: 31.12.2006
Popis: opadavé stromy, vzácněji keře, borka hluboce brázditá, pupeny střídavé, s početnými šupinami, listy střídavé, podlouhle kopinaté až úzce oválné, na větvích dvouřadě či spirálovitě uspořádané, tenké, poněkud kožovité, hrubě pilovité, květy jednodomé, jednopohlavné nebo někdy oboupohlavné, samčí i samičí ve vzpřímených, dlouhých a úzkých, bělavých nebo bělavě zelených jehnědách, v horní části s četnými svazečky samčích květů a ve spodní části s jedním až několika vidlany samičích květů, tyčinek 10–20, prašníky téměř kulovité, semeníky většinou 6pouzdré, se 2 vajíčky v každém pouzdru, plody jsou velké nažky, větš. Po 3 uzavřené v ostnité číšce; 8–14 druhů v Severní Americe, Evropě a Asii; jsou to cenné parkové stromy vhodné jako solitéry; [111, 246, 1064]Poznámka: -
Množení: semeny v dubnu, keřovité druhy odnožují a zde přichází v úvahu množení výmladky, na podzim můžeme řezat dřevité řízky, rovněž je můžeme množit oddělky, stromovité druhy a kultivary očkujeme v V–VI, roubování přichází v úvahu v I–II.

Nároky: vyhovuje jim hluboká výživná půda s co nejmenším obsahem vápníku a teplé, slunné či polostinné stanoviště.

Použití: Castanea sativa–semena (kaštany) obsahují množství sacharidů a vitamínu C, pojídají se pražená, po usušení se zpracovávají na mouku pro potravinářské účely, mladá kůra je zdrojem tříslovin; C. dentata–má velmi kvalitní kaštany; stromovité typy se v sadovnických úpravách uplatní jednotlivě nebo v menších skupinách. Americké a evropské kaštanovníky trpí tracheomykózami, které dokáží během krátké doby zabít i vzrostlé stromy. Pro zvýšení odolnosti se pokusně kříží s asijskými druhy.
latinskyčeskypočet nižších jednotek
 
Castanea alnifoliakaštanovník olšolistý1
Castanea crenatakaštanovník vroubkovaný0
Castanea dentatakaštanovník zubatý0
Castanea henryikaštanovník Henryův0
Castanea mollissimakaštanovník měkoučký5
Castanea ozarkensiskaštanovník ozarský0
Castanea pumilakaštanovník nízký1
Castanea sativakaštanovník jedlý21
Castanea seguiniikaštanovník Seguinův0
Castanea [kultivar]kaštanovník4
Castanea ×neglectakaštanovník přehlížený0

Celkem v databázi:
Druhy a mezidruhoví kříženci: 10
Ostatní: 32

K rodu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: